1 Martie 2013

Tinerii vor sa se mute in mediul rural. Este agricultura de viitor?



Foarte multi tineri care in prezent traiesc in mediul urban vor sa se mute la sat si sa lucreze in agricultura, un domeniu de viitor, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Sunt foarte multi tineri din mediul urban care vor sa se instaleze in mediul rural. Am avut peste 22.000 de cereri de la tineri sa beneficieze de masura de instalare", a spus el, citat de Mediafax.

Ministrul crede ca numarul mare de cereri este un semnal extrem de important pentru autoritati ca si cei din mediul urban au inteles necesitatea de a lucra in agricultura.

"Cred ca agricultura va fi ramura de succes a Romaniei in viitor. Din acet punct de vedere vreau sa le spun si tinerilor fermieri ca sprijinul pe care il primesc pentru instalare s-a marit la 40.000 de euro si cred ca s-a facut un pas important. Noi trebuie sa venim in continuare cu masuri prin care sa sprijinim tinerii sa se instaleze in mediul rural", a mai spus ministrul.

In noiembrie 2012 Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a comunicat ca peste 9.000 de tineri, dintre care aproape 4.000 de femei, au inceput afaceri cu ferme la tara in ultimii ani, pentru care au primit fonduri nerambursabile de peste 200 de milioane de euro.

Prima sesiune de cereri de proiecte aferenta masurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" a fost deschisa in decembrie 2008. Pana la jumatatea lunii octombrie 2012, APDRP a incheiat contracte pentru instalarea in mediul rural a 9.197 de fermieri cu varsta sub 40 de ani.

Constantin a participat joi la lansarea unei campanii de promovare a fondurilor europene in agricultura in peste 3.200 de comune.

Campania va fi derulata de APDRP, cu sprijinul Ministerului Agriculturii, incepand din martie, timp de zece luni, si va viza informarea agricultorilor privind fondurile europene cu ajutorul unor caravane care vor circula in peste 3.200 de comune, din toate judetele.

Cu ajutorul a 15 rulote vor fi distribuite materiale informative si promotionale catre cel putin 160.000 de beneficiari si potentiali beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

APDRP a platit beneficiarilor, pana pe 21 februarie, suma de 4,8 miliarde de euro din fondurile alocate de UE prin PNDR in intervalul 2007-2013.



Citeste si