Presedintele Traian Basescu a declarat, la Academia Romana, ca punctul de pornire pentru modificarea Constitutiei trebuie sa fie referendumul din 2009 privind legislativul unicameral cu 300 de parlamentari, iar orice alta varianta i-ar situa pe cei care o aplica "deasupra vointei poporului".

"Nimeni nu poate ignora articolul 1 din Constitutia Romaniei care precizeaza foarte clar ca suveranitatea este a poporului, se exprima in mod direct prin alesi sau in mod direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, dupa parerea mea, eronata, nedemocratica si ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fara sa tin cont de actul de suveranitate din decembrie 2009, deasupra vointei poporului. Sunt vorbe mari pe care ne-am obisnuit sa le spunem, ca reprezentam poporul, ca actionam in numele poporului, dar consider ca este timpul sa punem egal intre vorba si fapta", a afirmat Basescu, potrivit Mediafax.

“Revizuirea Constitutiei nu va fi facuta pentru viitorul presedinte”

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat la Academia Romana, ca revizuirea Constitutiei nu va fi o "rupere istorica de regim constitutional" si nu va fi facuta pentru viitorul presedinte sau pentru comoditatea viitorului premier.

"Cine vizeaza, asteapta, spera o dezbatere si revizuire a Constitutiei exorcitata de politica e condamnat sa ramana pe teritoriul iluziei", a subliniat Antonescu.

Presedintele Senatului a aratat ca, in urma modificarii Constitutiei, Romania va ramane un stat unitar, o democratie constitutionala si parlamentara.

"Foarte, foarte probabil Romania va ramane republica", a adaugat acesta.

Citeste si:

Crin Antonescu a declarat ca, la revizuire, nu exista mize de natura unor schimbari fundamentale de regim constitutional.

El si-a declarat speranta ca viitoarea lege fundamentala va fi de natura sa rezolve conflictele, si nu sa le genereze, ca va dura cat mai mult si va oferi certitudini si garantii.

La inceputul discursului sau, presedintele PNL a subliniat ca nu va raspunde la interventia presedintelui Traian Basescu, care, in opinia sa, a avut "deschidere si provocari polemice cat se poate de accentuate".

De asemenea, Antonescu a mentionat ca, desi in calitate de presedinte al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei are are propriile optiuni si sustine anumite solutii, nu va vorbi despre aceste aspecte in Aula Academiei Romane.

El a mai spus ca modificarea Constitutiei trebuie sa fie a marii politici, si nu a politicii "inguste, partizane".
"Cred ca putem avea din revizuirea Constitutiei un bun public real, si nu o rafuiala pe teme politice", a conchis presedintele Senatului, Crin Antonescu.