Pachetul de servicii medicale de baza, care se va numi, probabil, pachet social, va intra in dezbatere in curand, la el urmand sa aiba acces toata lumea, dar numai atunci cand are nevoie, a declarat marti Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
"Anul 2013 va fi anul si altor mari schimbari (dupa desfiintarea caselor de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene, n.r.). Este anul in care vom introduce ceea ce nu s-a facut de 65 de ani in Romania, asa, sincer, pe fata, cum se spune, vom introduce pachetul de servicii medicale de baza. Acel pachet pe care il vom numi, probabil, simplu, social, la care toata lumea sa aiba acces, dar sa aiba acces atunci cand are nevoie. Chiar daca va fi mai mic decat ne asteptam, vom sti ca pe acela il avem si ca avem acces la el fara spaga, fara programare, fara a face nu stiu cate artificii ca sa obtinem acel serviciu medical", a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, relateaza Mediafax.

Nicolaescu a precizat ca, pe langa pachetul social de servicii medicale, va mai fi un pachet de servicii medicale private.

"Vrem, concomitent cu acel pachet, sa introducem pachetul de servicii medicale din asigurari private, un pachet care sa fie suplimentar si pentru care suntem in discutii cu Ministerul Finantelor, astfel ca o parte din politele de asigurare sa devina deductibile. Adica, daca avem de platit intr-un an 1.000 de euro impozit pe venit, 500 de euro se deduc si vi se repartizeaza dumneavoasta pentru polita de asigurare pentru asigurari private. Cu alte cuvinte, o sa va coste foarte putin asigurarea privata", le-a explicat pacientilor ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a subliniat insa ca aceste masuri trebuie corelate si cu alte masuri economice.

"Sigur ca aceste masuri sunt corelate si cu alte masuri economice, cu reducerea contributiei de asigurari sociale care sa miste economia, sa facem locuri de munca, sa facem mediul de afaceri romanesc mai atractiv, sa crestem impozitele si taxele care vin la buget. Este un mecanism complex care nu se refera numai la sanatate, ci la intreaga societate romaneasca. Dar o societate daca nu are bani, nu poate face politici publice normale, ca sa nu spun mai mult, pentru cetateni. Toate aceste masuri trebuie facute corelat. Va fi un an al marilor modificari si al marilor schimbari in Sanatate. Eu mi le-am asumat politic, Guvernul si le-a asumat politic. Vom asigura masuri dure prin care cei care incalca legea sa raspunda mai mult decat raspund astazi", a mai spus ministrul Eugen Nicolaescu.

El a vorbit si despre masurile de descentralizare si de reducere a numarului de paturi, aratand ca acestea au fost luate politic, nu medical si "nu au tinut cont de nicio strategie, doar pentru a bifa cu cineva".

"Prin descentralizarea facuta prost, Ministerul Sanatatii nu are nicio responsabilitate si nicio putere asupra spitalelor din reteaua consiliilor locale. Ministerul Sanatatii este in continuare acuzat de media daca se intampla ceva in respectivele spitale. Daca vrem sa schimbam tot, atunci sa ne dam si pargii. Avem incredere in autonomia locala si in cei care respecta legea. Primesc sute de mail-ului, dar sunt legat de maini si de picioare. Trebuie sa va spun ce limite am, ce competente am. Trebuie sa modificam legea acolo unde este proasta si unde nu ne permite sa facem ceea ce trebuie", a mai spus ministrul Sanatatii, cerandu-le pacientilor sa aiba incredere in masurile pe care le va lua, pentru ca au ca principal scop grija pentru pacient.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate in urmatoarele zile, masura care va aduce economii la buget.

Nicolaescu a spus ca directiile de sanatate publica judetene consuma 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sanatatii, iar casele de asigurari de sanatate judetene "mananca", potrivit legii bugetului, 3% din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Ministrul Sanatatii a precizat ca desfiintarea caselor judetene de asigura de sanatate va permite economisirea a aproximativ unu la suta din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folositi pentru imbunatatirea programelor nationale de sanatate.

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene este deocamdata la Ministerul Sanatatii, nu a fost prezentat in Guvern si nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind asteptata o propunere concreta, a declarat consilierul guvernamental Vasile Cepoi.

Ministrul Sanatatii declara in 6 martie ca termenul limita pentru intrarea in dezbatere publica a pachetului de servicii de baza este jumatatea anului, iar atunci cand documentul va intra in vigoare, respectiv in acest an sau in 2014, va fi insotit de noua lista de medicamente compensate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri