25 Martie 2013

Boris Berezovsky, oligarhul decazut al Kremlinului, a murit la Londra. Politia britanica: Moartea sa este inexplicabila



Anuntul privind moartea, pentru moment inexplicabila, a lui Boris Berezovsky a provocat reactii rezervate sau negative in Rusia, unde oligarhul decazut si opozant al Kremlinului nu mai este popular, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Nu sunt prea multe persoane care sa il vorbeasca de bine, prin urmare cel mai bine este sa nu spui nimic", a scris unul dintre liderii opozitiei, Boris Nemtov, pe Twitter.

Boris Berezovsky, in varsta de 67 de ani, a fost gasit mort sambata in apartamentul sau din apropiere de Ascot, la circa 60 de kilometri de Londra. Politia britanica a calificat mortea sa drept "inexplicabila".

Citandu-l pe unul dintre prietenii lui Berezovsky, avocatul rus Aleksandr Dobrovinski a afirmat ca acesta din urma s-a sinucis, acuzatia fiind dezmintita imediat de alti prieteni ai fostului inamic numarul unu al lui Vladimir Putin.

Liderul partidului comunist rus Ghennadi Ziuganov a declarat pentru agentia RIA Novosti ca in privinta lui Berezovsky nu are "niciun comentariu elogios, nici cuvinte bune" de spus.

Berezovsky "a recunoscut el insusi la sfarsitul vietii ca a trait degeaba, ca a ramas fara familie, fara patrie, fara bani si fara prieteni", a adaugat Ziuganov.

Populistul si ultranationalistul Vladimir Jirinovski a fost mai indulgent intr-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei, vorbind despre un "barbat talentat, care a jucat un rol enorm" in perioada in care era eminenta gri a presedintelui Boris Eltin la Kremlin.

In opinia politologului Serghei Markov, care a lucrat cu el, Berezovski era un "manipulator genial", dar "geniul lui a lucrat impotriva Rusiei si aceasta l-a dus la pierzanie".

Pe blogul site-ului rusesc al revistei Forbes, care a publicat sambata seara un interviu prezentat ca o conversatie cu Boris Berezovsky, avuta cu cateva ore inainte de deces si in care acesta declara ca "viata sa nu mai are sens", comentariile nu sunt deloc prietenoase.

Moartea sa este "singurul act decent din toata viata lui", scrie internautul Gershel.

Altii pun la indoiala autenticitatea interviului publicat de Forbes, considerand ca este vorba de o manevra destinata acreditarii ipotezei lansate de Kremlin despre un Berezovsky spasit, care voia sa se intoarca in Rusia si nu il mai critica pe presedintele Vladimir Putin.

"Acest articol miroase a Lubianka (sediul FSB, serviciile secrete ruse). Se regasesc aici vechi trucuri folosite in anii '30: nostalgia fata de patrie, regretul, dezamagirea fata de Occident si constientizarea faptului ca te afli pe un drum gresit", scrie Leonid Danko.

La scurt timp dupa anuntul decesului lui Boris Berezovsky, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat pentru postul de televiziune rus Rossia 24 ca acesta din urma i-a scris lui Vladimir Putin in "urma cu putin timp, poate doua luni", pentru "a-i cere iertare", recunoscand "ca a comis multe greseli" si cerandu-i sa ii permita sa se intoarca in Rusia.



Citeste si