Premierul Victor Ponta a confirmat, dupa participarea la festivitatile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, ca o va numi pe Laura Codruta Kovesi la sefia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
UPDATE: Premierul Victor Ponta a anuntat ca procurorul general si seful DNA vor fi selectati in urma unei proceduri care va fi condusa de viitorul ministru al Justitiei.

"Nu am facut niciun fel de nominalizare si nu am vorbit de niciun fel de nume, nici aici, la intalnirea cu sectia de procurori, nici cu alta ocazie. Am avut o discutie despre procedura: daca mergem pe procedura prevazuta in acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justitiei, avizul CSM si numirea de catre presedinte sau daca mergem pe acea procedura discutata si cu ministrul Pivniceru si cu Comisia Europeana, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu sectia de procurori. Opinia membrilor sectiei de procurori este de a merge pe o procedura de selectie, cu toate acele etape. Am luat act de acest punct de vedere si am spus foarte clar ca nu vreau sa facem propuneri decat daca ne intelegem asupra procedurii de urmat si acesta este rezultatul", a spus Ponta, la finalul dicutiei de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit Mediafax.

El a precizat ca il va informa telefonic pe presedintele Traian Basescu despre aceasta concluzie, cu mentiunea ca nu va exista "o procedura rapida".

Anterior, tot marti, inainte sa se urce in masina dupa participarea la festivitatile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, premierul Victor Ponta a fost intrebat mai intai de jurnalisti: "Astazi vom avea propunerile ?", iar premierul a raspuns: "Va spun la CSM".

Jurnalistii au insistat si l-au mai intrebat daca o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar raspunsul premierului a fost: "Da".


UPDATE: Antonescu: N-am vazut un anunt oficial al lui Ponta


Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, ca nu a vazut un anunt oficial al premierului Victor Ponta, ministru interimar al Justitiei, privind persoana propusa la sefia DNA, precizand ca in momentul in care va exista un astfel de anunt isi va spune public punctul de vedere.
Antonescu a fost intrebat, la plecarea de la Academia Romana, cum vede anuntul premierului privind desemnarea Codrutei Kovesi la sefia DNA.

"Nu am cunostinta de acest anunt", a replicat liderul PNL.

El a precizat ca subiectul discutat cu Ponta a fost cu totul altul la dezbaterea de la Academia Romana, cel privind regionalizarea. "Am avut un cu totul alt subiect aici, cred ca stiti. Daca nu stiti, informati-va, am discutat despre regionalizare", a adaugat Antonescu.



La plecarea de la festivitati, inainte sa se urce in masina, premierul a fost intrebat daca o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar raspunsul acestuia a fost: "Da", scrie Mediafax.

Anterior, Ponta a spus zambind, inaintea discutiei pe care o va avea cu CSM legat de numirile procurorilor, sa spera ca astazi sa nu fie nevoie de Jandarmerie.

"Pentru dumneavoastra, toate perioadele sunt dificile, pentru ca de dumneavoastra este nevoie atunci cand sunt probleme. Eu astazi sper sa nu fie nevoie de Jandarmerie, de maine, sigur, va fi intotdeauna", a spus Ponta.

Seful Guvernului va participa, la ora 11.00, la sedinta sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru o discutie privind nominalizarile pentru conducerea Parchetului General si a DNA, urmand ca dupa aceea sa aiba si o discutie cu presedintele Traian Basescu pe aceeasi tema.

"Omul lui Basescu", la DNA?


Premierul Ponta, ministrul interimar al Justitiei, nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruta Kovesi sa fie numita la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, adaugand ca nu va demisiona din postul de prim-ministru daca aceasta persoana, considerata "omul lui Basescu", va fi numita la DNA.

Mai multe persoane protesteaza, marti dimineata, la sediul CSM fata de posibila nominalizare a Codrutei Kovesi la conducerea DNA.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a cerut presedintelui si premierului, luni, sa revina asupra "declaratiilor de intentie" privind numirea sefilor PICCJ si DNA, intrucat "orice implicare politica a justitiei, fundamentata pe intelegeri meschine", va afecta Romania pe plan intern si international.

"AMR solicita presedintelui Romaniei si Primului Ministru revenirea asupra declaratiilor de intentie in ceea ce priveste procedura de numire in functiile de conducere la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si al Directiei Nationale Anticoruptie, intrucat orice implicare politica a justitiei, fundamentata pe intelegeri meschine, dincolo de orice inchipuire, raportat si la timpurile pe care avem pretentia ca le traim, nu face decat sa genereze, pe plan intern, un dezechilibru intre puterile statului si un blocaj institutional, iar in plan international va condamna – pentru totdeauna – Romania la o lipsa de respect si de recunoastere a sa ca stat de drept", s-a aratat intr-un mesaj adresat de AMR, luni, sefului statului si premierului, semnat de presedintele interimar al Asociatiei, Dan Spanu.

In mesajul citat, AMR se declara ingrijorata si in total dezacord fata de "pozitiile adoptate in ultimele zile de puterea politica, prin implicarea intr-o procedura de numire – netransparenta – pentru functiile de conducere din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie".

In 13 martie, presedintele Traian Basescu a declarat ca i-ar multumi lui Dumnezeu ca Mona Pivniceru sa fie numita in CC, pentru ca premierul si-ar putea asuma, astfel, ca interimar la Justitie, propuneri pentru functiile de sefi ai Parchetului General si DNA.

Intrebat despre situatia din Parchete, Basescu a raspuns, tot atunci: "Nu-i buna deloc. De aceea o si vreau accelerata putin. Voi discuta cu prim-ministrul zilele acestea sa gasim o solutie, pentru ca unde e problema? Noi nu suntem in deficit numai cu numirea procurorului general, procurorului-sef DNA, nu avem niciun adjunct la Parchet, la DNA care sa fie in mandate. Toti sunt cu mandatele expirate. Sefii de sectii sunt toti cu mandatele expirate in DNA si DIICOT. Suntem intr-o situatie dificila si ne jucam de-a concursurile pentru a nu ne asuma".

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, la inceputul sedintei BPN al PSD, la care presa a avut acces, ca pe ordinea de zi nu figureaza si subiectul privind numirea procurorilor, el aratand ca procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL si adaugand: "Daca e, ii punem la Antena3".

"O sa o dezamagesc pe colega nostra de la Antena 3, dar nu vorbim la sedinta despre procurori, ca procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Daca e, ii punem la Antena 3, dar la PSD nu punem procurori si nici la PNL si deci nu avem subiectul asta pe ordinea de zi. Am vazut ca era o ingrijorare mare si am vrut sa o lamuresc de acum", a spus Ponta.

Crin Antonescu se opune

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, ca, in eventualitatea in care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justitiei, o va desemna pe Codruta Kovesi la sefia DNA, el se va opune.

Antonescu a precizat, intr-o emisiune la Antena 3, ca PNL nu a cedat Ministerul Justitiei lui Victor Ponta pentru 45 de zile, dar "nu e exclus sa-l cedeze de tot", insa premierul a dorit sa asume interimatul "pentru solutionarea problemei numirii procurorului general si procurorului sef al DNA".

"In eventualitatea ca domnul Ponta sa o desemneze pe doamna Kovesi in fruntea DNA, eu ma opun", a mai declarat presedintele PNL.

El a precizat ca aceasta opinie i-a impartasit-o si premierului Victor Ponta.

"Nu sunt de acord, ma opun, consider ca e o mare greseala si din punct de vedere al sistemului juridic, dar si politic o eventuala numire a doamnei Kovesi", a subliniat Crin Antonescu.

Liderul PNL a mai sustinut ca nu doreste ca in acest fel sa influenteze numirea procurorilor sefi si nici nu a facut vreo propunere de numire a cuiva.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruta Kovesi sa fie numita la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, adaugand ca nu va demisiona din postul de prim-ministru daca aceasta persoana, considerata "omul lui Basescu", va fi numita la DNA.

Ponta a declarat, vineri seara, ca singura varianta pe care o exclude este ca Daniel Morar sa ramana in acest post. El nu a respins insa nicio clipa posibilitatea ca Laura Kovesi sa fie numita la DNA, negand o astfel de idee, ci a prezentat justificari in mai multe randuri, explicand ca regimul Basescu nu sta intr-un singur om si ca daca in conducerea Parchetului majoritatea celor numiti sunt profesionisti va fi deja o schimbare fundamentala fata de ultimii ani.

"Un cuvant important in aceste numiri, o opinie importanta pentru mine este - si o recunosc, nu are rost sa ma ascund - acceptabilitatea la nivelul partenerilor nostri europeni. Nu mai vreau sa mai aud ca USL vrea sa puna procurori care sa protejeze pe cine.Vreau sa inchidem aceasta problema care sta pe masa (...) Sunt domenii in care Bruxelles-ul este un reper, asta e realitatea", a afirmat premierul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri