Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana "nu este o optiune, este o necesitate", afirma, intr-un interviu acordat Europa Libera, premierul interimar moldovean Iurie Leanca, pledand pentru continuarea reformelor institutionale si pentru stabilitate politica.
"Apropierea de Uniunea Europeana nu este o optiune, este o necesitate", a declarat Leanca, citat de Mediafax.

"Republica Moldova nu are sansa de a deveni un stat functional, un stat stabil, previzibil, un stat care actioneaza in interesul cetateanului, un stat care poate beneficia de sprijinul partenerilor sai din Vest, dar si din Est, in afara acestei strategii de integrare europeana, care (...) inseamna si locomotiva sau forta motrice in efortul de a moderniza tara noastra. Pe plan national, integrarea europeana nu inseamna nimic altceva decat acest proces de asanare, de reformare, de remodelare a felului nostru de a fi, de a actiona, de a gandi", a adaugat Iurie Leanca.
"Nu este un proces simplu. Este un proces foarte, foarte complicat. Este un proces care trebuie sa vizeze mult mai multe lucruri decat, pur si simplu, structura unei institutii. In primul rand, trebuie sa vizeze mentalitatea, felul nostru de a gandi, felul nostru de a reactiona, felul nostru de a percepe anumite fenomene, dar si de a contribui la eradicarea acestor fenomene, daca vorbim de fenomene negative, cum ar fi coruptia, cum ar fi ineficienta institutiilor, cum ar fi deseori un fel de anarhie, pe care nu stiu de ce unii o confunda cu democratia. Democratia nu inseamna doar drepturi, inseamna responsabilitati. Democratia nu inseamna doar alegeri anticipate, inseamna altceva. Inseamna, in primul rand, suprematia legii, crearea unei clase de mijloc. Doar in baza acestor elemente fundamentale se poate cladi o societate democratica", a subliniat Leanca.

"Guvernul care a fost demis in 6 martie (...) a reusit sa realizeze numeroase progrese. Partidele, actorii politici au demonstrat, in linii mari, intelegerea problemelor, complexitatii mostenirii politice, au dat dovada de responsabilitate, incepand cu finantele publice. (...) Uitati-va la parametrii principali: deficitul bugetar si asa mai departe; nu a fost un exercitiu simplu. Eu sunt absolut convins ca guvernul, care a fost expresia acestei coalitii de pana acum, a demonstrat capacitate si suficienta vointa politica pentru a merge inainte. Din acest motiv, nu pot decat sa regret actul din 6 martie, cand guvernul a fost demis fara suficiente motive pentru acest lucru, intr-o perioada absolut critica pentru a reusi sa avansam", insista premierul interimar.


Sursa foto: U.S. Government Work

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri