Scandalul “traficului” de cetatenie pentru basarabenii care doresc sa devina romani cu acte-n regula ar putea reizbucni, informeaza Jurnalul National.
Deputatii sunt pe punctul de a vota o propunere legislativa care risca sa dea din nou unda verde retelelor de samsari ilegalisti de pasapoarte.

Propunerea vizeaza modificarea si completarea legii 119/1996 legata de actele de stare civila si prevede deschiderea a inca cinci centre de transcriere a actelor de stare civila pentru moldovenii care au obtinut cetatenie romana. Pe baza actelor de stare civila (buletin, certificat de nastere si de casatorie), basarabenii isi pot obtine pasaportul romanesc, miza de intrare pe piata muncii din Europa, fara viza.

Daca acum transcrierea actelor se face contra cost la Ambasada Romaniei la Chisinau, la Consulatele din Cahul, Balti si la Starea Civila Sector 1, Bucuresti, gratuit, noile completari legislative prevad ca aceste proceduri sa se extinda la cele cinci birouri teritoriale ale Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC) de la Iasi, Galati, Suceava, Timisoara si Cluj, tot gratuit.

In teorie procedura ar trebui sa se simplifice – in practica se complica. Plusul de centre de transcriere risca sa atraga in jurul lor, dupa modelul anilor trecuti, noi retele de intermediari si extinderea “pietei negre” a cetateniei, zadarnicind astfel eforturile autoritatilor din 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri