Deputatii sunt pe punctul de a vota o propunere legislativa care risca sa dea din nou unda verde retelelor de samsari ilegalisti de pasapoarte.

Propunerea vizeaza modificarea si completarea legii 119/1996 legata de actele de stare civila si prevede deschiderea a inca cinci centre de transcriere a actelor de stare civila pentru moldovenii care au obtinut cetatenie romana. Pe baza actelor de stare civila (buletin, certificat de nastere si de casatorie), basarabenii isi pot obtine pasaportul romanesc, miza de intrare pe piata muncii din Europa, fara viza.

Daca acum transcrierea actelor se face contra cost la Ambasada Romaniei la Chisinau, la Consulatele din Cahul, Balti si la Starea Civila Sector 1, Bucuresti, gratuit, noile completari legislative prevad ca aceste proceduri sa se extinda la cele cinci birouri teritoriale ale Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC) de la Iasi, Galati, Suceava, Timisoara si Cluj, tot gratuit.

In teorie procedura ar trebui sa se simplifice – in practica se complica. Plusul de centre de transcriere risca sa atraga in jurul lor, dupa modelul anilor trecuti, noi retele de intermediari si extinderea “pietei negre” a cetateniei, zadarnicind astfel eforturile autoritatilor din 2012.