Protestele de la Istanbul si din alte orase turce par sa se fi diminuat duminica, bilantul fiind de 79 de raniti si aproximativ 1.000 de persoane retinute, scrie Mediafax.
Potrivit agentiei de presa Dogan, sute de protestatari au ramas duminica in Piata Taksim din Istanbul, unde au avut loc cele mai ample violente.

In total, au fost raniti 26 de agenti de politie si 53 de civili, o persoana fiind in stare grava. Printre persoanele ranite se numara si un parlamentar, Sirri Süreyya Onder, atins in umar de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de politie.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ca este dispus sa discute cu protestatarii, care ii cer demisia, dar se pare ca nu exista niciun lider al manifestantilor.

Mii de protestatari ocupasera, sambata dupa-amiaza, Piata Taksim din centrul orasului Istanbul, iar fortele de ordine se retrasesera. Protestatarii au primit permisiunea sa reintre in Parcul Taksim Gezi dupa ce presedintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan si pe ministrul de Interne, Muammer Güler, pentru a le cere sa ordone retragerea fortelor de ordine in scopul diminuarii tensiunilor. In acelasi timp, presedintele tarii a indemnat protestatarii sa dea dovada de "bun-simt" si "calm", avertizand ca demonstratiile au atins un nivel "ingrijorator".

Recep Tayyip Erdogan a admis ca politia a utilizat metode "extreme" pentru reprimarea manifestatiilor. "Este adevarat ca au fost comise erori si ca politia a recurs la metode extreme", a spus Erdogan. Premierul somase protestatarii din Istanbul sa inceteze confruntarile cu fortele de ordine, subliniind ca nu va renunta la controversatul proiect dintr-un parc al orasului.

"Le cer protestatarilor sa inceteze imediat manifestatiile pentru a se evita problemele", a declarat Erdogan. Premierul a dat asigurari ca nu renunta la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kislasi in Parcul Gezi si de transformare a acesteia intr-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. "Vom reconstrui cazarma", a insistat Erdogan.

Manifestatiile dureaza de sase zile la Istanbul, unde sute de persoane au exprimat nemultumirea fata de planul de reamenajare a Parcului Gezi si de reducere a suprafetelor verzi. Proteste au izbucnit sambata si in capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestantii din Istanbul, demonstratiile fiind indreptate impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan.

Vineri, politia a intervenit pentru dispersarea manifestantilor adunati in Parcul Gezi. Protestatarii au atacat cu sticle si pietre fortele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene si tunuri de apa. Sambata, protestele au continuat, politia intervenind pentru a opri sute de manifestanti care incercau sa traverseze un pod peste Stramtoarea Bosfor pentru a ajunge in Piata Taksim. Violente s-au inregistrat si in cartierul Besiktas din Istanbul.

Protestele, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste.

Saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul secular al statului turc.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri