Buga a fost rechemat recent de presedintele Traian Basescu din functia de ambasador in Irlanda, post pe care il ocupa din 2009. El a mai fost secretar de stat in MAE in perioada 2007-2009, ambasador in Olanda intre 2001-2007 si a coordonat Directia America de Nord din MAE intre 1999-2001, potrivit Mediafax.

Totodata, Iulian Buga a detinut si postul de consul general al Romaniei la Los Angeles in 1997-1998, intre 1994-1997 lucrand pe un post de consilier la Ambasada de la Washington.

Iulian Buga, alaturi de diplomatii nominalizati pentru posturile de ambasadori in Rusia si Israel, ar urma sa fie audiati de Comisiile parlamentare de politica externa.

Pentru ambasada de la Moscova a fost nominalizat Vasile Soare, in prezent director in Centrala MAE la Directia Europa de Est si Asia Centrala. El a mai fost intre 2002 si 2008 ambasador al Romaniei in Kazahstan, Kirgizstan si Tadjikistan. Soare este vorbitor al limbii ruse, el remarcandu-se in mandatul din Kazahstan prin eforturile depuse pentru comunitatea locala de romani formata din persoane deportate in perioada sovietica sau urmasii acestora.

De asemenea, pentru postul de ambasador al Romaniei in Statul Israel a fost propusa de MAE Andreea Pastarnac, fost ambasador in Cipru in perioada 2006-2011. In varsta de 45 de ani, Pastarnac este in prezent director general pentru Orientul Mijlociu in Centrala MAE si a mai ocupat anterior functii de conducere in minister. Diplomat de cariera, ea are un doctorat in studii ebraice, vorbind si limbile engleza si franceza.

Presedintele Traian Basescu a semnat pe 21 mai decretele de rechemare de la post pentru ambasadorii Romaniei in SUA, Adrian-Cosmin Vierita, in Federatia Rusa, Constantin-Mihail Grigorie, si in Israel, Edward Iosiper, acestia aflandu-se la final de mandat.

Potrivit procedurii de nominalizare a ambasadorilor Romaniei, MAE inainteaza Presedintiei propunerile. Seful statului decide asupra trimiterii la post dupa ce ambasadorii propusi sunt audiati de comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului, avizul acestora fiind insa consultativ.

Sursa foto: Agerpress