Cezar Preda (foto) a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca sambata a avut o sedinta de lucru pe regiunea Sud-Est, la care s-a discutat si despre pozitia partidului referitoare la referendumul propus de Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Vicepresedintele PDL a precizat ca punctul de vedere stabilit de reprezentantii judetelor din regiunea Sud-Est va fi prezentat in cadrul Biroului Permanent National al partidului.

"Pozitia cu care regiunea de sud-est se duce maine in BPN este urmatoarea: nimeni nu trebuie sa puna la indoiala decizia cetatenilor la referendum.
Conform Constitutiei, este singura ocazie cand cetatenii Romaniei nu deleaga suveranitatea, in rest o deleaga noua, parlamentarilor, dar la referendum hotaraste singur. Daca cetatenii Romaniei au hotarat si Curtea Constitutionala a validat, ea trebuie pusa in practica. In conditiile in care actuala putere nu pune in practica ce a hotarat cetateanul, noi credem ca nu va pune in practica nici a doua oara pe aceleasi intrebari, noi credem ca o clasa politica responsabila trebuie sa faca ce a spus cetateanul", a afirmat Cezar Preda.

El a mai spus ca PDL nu trebuie sa se arunce orbeste in acest referendum pe o chestiune care a fost deja transata.

"Credem ca un nou referendum nu este o joaca si nu trebuie sa te arunci orbeste sa chemi cetatenii din doua in doua luni la referendum. Noi credem ca mai este timp ca USL sa vina cu picioarele pe pamant si sa puna in practica ceea ce cetatenii au hotarat. Deci, decizia cu privire la sustinerea sau nesustinerea unui asemenea referendum trebuie scoasa din contextul ca o asemenea actiune sigur ar aduce prinderea ei in Constitutie. Noi nu credem asa ceva si noi credem ca PDL nu trebuie sa se arunce orbeste in referendumul pe chestiuni care au fost deja transate de poporul roman.

Referendumurile costa", a explicat vicepresedintele PDL.

Preda a precizat ca decizia privind sustinerea sau nesustinerea acestui referendum de catre PDL urmeaza sa fie luata in BPN: "Decizia se va lua de catre BPN si daca va spune sa-l sustinem, il sustinem, daca vor spune sa ne abtinem, ne vom abtine".

Presedintele Traian Basescu a anuntat marti, ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, precizand insa ca va emite decretul in functie de modul in care Parlamentul va respecta vointa poporului exprimata in 2009.

Seful statului a precizat, miercuri, ca a trimis de marti la Parlament scrisorile privind declansarea procedurii convocarii referendumului, moment din care au inceput sa curga cele 20 de zile prevazute pentru consultarea Legislativului.

Prim-vicepresedintele PDL Liviu Negoita a declarat ca PDL sustine initiativa presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral, dar isi exprima "rezervele" ca USL va respecta rezultatele unui nou referendum.