PDL cere reluarea probei de Limba romana la Bacalaureat si solicita Ministerului Educatiei sa prezinte cauzele care au condus la prezentarea subiectelor inaintea probei de examen, a anuntat, luni, vicepresedintele PDL Raluca Turcan.
Ea a spus ca, daca informatiile cu privire la scurgerea de informatii inaintea probei de Limba romana la Bacalaureatul de anul acesta sunt adevarate, inseamna ca Ministerul Educatiei este obligat sa recurga la o masura radicala.

Potrivit acesteia, prezentarea publica pe un site national a subiectelor de Limba romana cu o ora inaintea examenului propriu-zis inseamna amputarea sanselor pe care copiii le-au avut intr-o evaluare nationala.

Vicepresedintele PDL a spus ca amputarea sanselor egale inseamna incalcarea unui principiu fundamental al democratiei si, in acelasi timp, un principiu fundamental pentru evaluare corecta, scrie Mediafax.

"Ca atare, PDL considera necesara reluarea probei de Limba romana la Bacalaureatul de anul acesta si solicita expres Ministerului Educatiei sa prezinte cauzele care au condus la prezentarea subiectelor inaintea probei de examen si, in acelasi timp, sa reia evaluarea de limba romana", a mentionat Turcan.

Aproximativ 20 de profesori supraveghetori la examenul de bacalaureat sustinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala au fost dusi, luni, la Politia Capitalei pentru a fi audiati, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, profesorii care au supravegheat elevii proba la Limba romana de la bacalaureat urmeaza sa dea declaratii la Politia Capitalei in legatura cu suspiciunile de fraudare a examenului.

Sursele citate au precizat ca pana la acest moment nu a fost pusa sub invinuire in acest caz nicio persoana, iar profesorii supraveghetori vor da declaratii prealabile privind procedurile de supraveghere si modul in care s-a desfasurat examenul.

Sursele citate au precizat ca la audieri nu au fost chemati pana in prezent membri ai conducerii Liceului "Dimitrie Bolintineanu" sau elevi care au sustinut proba scrisa la Limba romana.

Anchetatorii au mers luni la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" pentru a ridica probe, fiind ridicate inscrisuri si unitati de calculator, care urmeaza sa fie expertizate din punct de vedere informatic.

Procurorii Parchetului Capitalei au inceput urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, DGA si Politiei.

Procurori de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, in colaborare cu Politia Capitalei si Directia Generala Anticoruptie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii (SRI), au facut luni perchezitii la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului.

Actiunea a avut loc dupa ce anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale "in rem" pentru presupuse fapte de coruptie in legatura cu desfasurarea examenului de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Perchezitiile vizeaza "o incercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfasurat in aceasta perioada", a precizat Parchetul Capitalei in comunicatul citat.

"Perchezitiile vizeaza ridicarea unor inscrisuri si obiecte relevante, fara perturbarea probei desfasurate in ziua curenta (accesul in salile de concurs realizandu-se ulterior finalizarii lucrarilor de catre participanti)", au mai aratat procurorii.

Surse judiciare au declarat ca sunt vizati profesorii examinatori, dar nu au putut preciza cate cadre didactice ar putea fi cercetate pentru presupuse fapte de coruptie in acest caz.

Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbata, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, luni, pentru suspiciuni de frauda la proba scrisa la Limba si literatura romana.

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat luni, intr-un comunicat de presa, ca a decis schimbarea intregii comisii de bacalaureat din Centrul de examen Liceul "Dimitrie Bolintineanu", ca urmare a perchezitiei facute de un echipaj de Politie la acest centru de examen.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Totodata, ISMB a dispus eliberarea din functiile de conducere a directorului si directorului adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum si a directorului Scolii Gimnaziale nr. 178, care indeplinea si rolul de vicepresedinte al comisiei din centrul de examen.

ISMB a precizat ca va numi, in cel mai scurt timp, o noua comisie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care "va asigura toate conditiile pentru ca absolventii de clasa a XII-a sa poata sustine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie - iulie 2013".

Examenele scrise de la bacalaureat au inceput luni cu proba la Limba si literatura romana, la care s-au inscris peste 160.000 de elevi care au terminat in acest an clasa a XII-a si absolventi care nu au promovat in seriile anterioare.

Ministerul Educatiei spune ca niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a facut verificari si a asigurat ca nu a existat nicio bresa in reteaua informatica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri