Majoritatea locurilor pentru absolventii de liceu care vor sa fie, din toamna, studenti in Bucuresti sunt disponibile la Universitate, ASE si Politehnica, admiterea in anul I facandu-se, la multe dintre facultati, pe baza unui concurs de dosare bazat pe media de la bacalaureat.
Universitatea din Bucuresti pune la dispozitia candidatilor 4.400 de locuri fara taxa si 4.000 de locuri cu taxa, pentru cele 19 facultati ale sale si Departamentul de invatamant la distanta Credis.

Inscrierile au inceput miercuri, 10 iulie, si dureaza pana in 18 iulie, iar taxele sunt intre 80 si 320 de lei.

Probele au loc in intervalul 19-25 iulie, iar data limita de afisare a rezultatelor este 27 iulie, scrie Mediafax.

La aproape jumatate dintre facultati, admiterea se face in urma concursului de dosare, decisiva pentru departajare fiind media de la bacalaureat. Aceasta este luata in calcul, in pondere de la 20% la 75%, si la majoritatea celorlalte facultati, care organizeaza insa si probe de admitere. Singurele facultati la care se intra exclusiv pe baza rezultatelor la probele de admitere sunt Drept si respectiv Jurnalism si Stiintele Comunicarii.

Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti are disponibile, pentru studii de licenta in anul universitar 2013-2014, un numar de 5.540 de locuri, dintre care 2.826 fara taxa si 2.714 cu taxa.

Cele mai multe locuri, 660, sunt la Facultatea de Management. La Contabilitate sunt disponibile 610 locuri, iar la Comert, 600.

La invatamantul de licenta cu frecventa, taxa de inscriere este de 100 de lei, in aceasta fiind incluse primele doua optiuni. Candidatii care vor sa isi exprime mai mult de doua optiuni vor plati, in plus, cate 25 de lei pentru fiecare optiune exprimata. La invatamantul la distanta, taxa este unica, de 100 de lei, indiferent de numarul optiunilor solicitate de catre candidat.

Inscrierile au loc in perioada 16-18 iulie, intre orele 9.00 si 18.00, si in 19 iulie, in intervalul 9.00-16.00.

Admiterea la studiile universitare de licenta (trei ani) se face in doua etape distincte. Astfel, pentru ocuparea locurilor finantate de la buget si a celor cu taxa, se da examen de admitere, la care o pondere de 70% o are testul grila, iar 30%, media examenului de bacalaureat. Apoi, pentru ocuparea locurilor cu taxa ramase disponibile dupa prima etapa, intrarea se face fara examen de admitere, pe baza mediei de la bacalaureat.

Probele de concurs se sustin in perioada 22-25 iulie.

Examen scris la jumatate dintre facultatile Universitatii Politehnica Bucuresti

Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) are disponibile, pentru studii de licenta la 15 facultati, 4.756 de locuri, dintre care 1.150 cu taxa. Cele mai multe locuri, 652, sunt la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei.

Taxa de inscriere la concursul de admitere este de 100 de lei, cu reducere 10% pentru cei care se preinscriu pana la 11 iulie, ora 24.00.

Taxa anuala de scolarizare pentru domeniile cu taxa, pentru anul universitar 2013-2014, este de 4.000 de lei.
La sapte facultati ale UPB se organizeaza examen scris cu doua probe. Aceste facultati sunt: Energetica, Automatica si Calculatoare, Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Transporturi, Inginerie Aerospatiala, Inginerie in Limbi Straine si Stiinte Aplicate. Potrivit UPB, pentru inscrierea la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, este necesar un Certificat de competenta lingvistica.

Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei organizeaza cursuri si in limba engleza, la toate programele de studiu, in conditii ce vor fi stabilite la inceputul anului universitar.

La celelalte opt facultati din UPB, admiterea se face pe baza notelor din foaia matricola si a unei probe orale (interviu).

Concursul de admitere se desfasoara in iulie si/sau septembrie 2013. In sesiunea din iulie, probele scrise se sustin in zilele de 22 si 23 iulie, iar proba orala-interviu, in perioada 12-20 iulie, conform programului de inscriere. Ora de incepere a fiecarei probe scrise de concurs este 10.00.

Inscrierea candidatilor la concursul de admitere se face pe facultati, la secretariate, in perioada 12 - 20 iulie, zilnic intre orele 9:00 si 16:00.

In 19 iulie, la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine se sustine testul de competenta lingvistica pentru candidatii care nu au un certificat de competenta lingvistica.

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti ofera, pentru anul universitar 2013/2014, un numar de 1.270 de locuri finantate de la buget (din care trei pentru romi) si 300 de locuri cu taxa, pentru cursuri de zi cu frecventa.

In cadrul universitatii, ofera cursuri facultatile de Constructii Civile, Industriale si Agricole (330 de locuri de la buget, 65 cu taxa), Hidrotehnica (190 - buget, 60 - taxa), Cai Ferate, Drumuri si Poduri (135 - buget, 30 - taxa), Inginerie in Limbi Straine (70 - buget, 20 - taxa), Ingineria Instalatiilor (245 - buget, 45 - taxa), Utilaj Tehnologic (100 - buget, 30 - taxa), Geodezie (165 - buget, 30 - taxa) si Departamentul de Limbi Straine si Comunicare (35 - buget, 10 - taxa).

Admiterea la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti se face pe baza unei probe scrise sau a unui chestionar (80 la suta) si a mediei la bacalureat (20 la suta) sau pe baza de dosar (nota de la Matematica, Fizica sau Economie de la bacalaureat, la alegerea candidatului, cu o pondere de 80 la suta si media generala a examenului de bacalaureat, cu o pondere de 20 la suta).

Taxe de inscriere la admitere este unica, in valoare de 80 de lei. Taxele de scolarizare sunt cuprinse intre 3.600 si 4.500 de lei pe an.

Probe de cunostinte si aptitudini la Medicina, Arhitectura, Politie si Teatru

La cele patru facultati ale Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala sunt 900 de locuri finantate de la buget si 520 cu taxǎ.

In ceea ce priveste numǎrul de locuri fara taxa la Facultatea de Medicinǎ, candidatii vor concura pentru 450 de locuri, in timp ce pentru Facultatea de Medicinǎ Dentarǎ sunt scoase la concurs 140 de locuri. Facultatea de Farmacie are alocate 140 de locuri finantate de la buget, iar la Facultatea de Moase si Asistenta Medicala sunt 170 de locuri.
Inscrierile au loc in perioada 15-19 iulie, intre orele 9.00 si 15.00. Taxa de inscriere este de 200 de lei pentru toate facultatile si specializarile, 75% reprezentand taxa administrativa, iar 25%, taxa de participare.

La Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" sunt 389 de locuri, dintre care 10 de la Arhivistica sunt cu taxa.
In vederea participarii la concursul de admitere, candidatii sunt obligati sa achite o taxa de inscriere de 320 de lei, compusa din taxa de examen (300 de lei) si cea de contravizita medicala (20 de lei).

Concursul de admitere la Facultatea de Politie este intre 20 iulie si 3 august, la Facultatea de Pompieri, intre 20 iulie si 28 iulie, iar la Facultatea de Arhivistica, in perioada 22 iulie - 3august.

In cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" sunt trei facultati cu mai multe specializari, fiind scoase la concurs, in total, 591 de locrui.

La Facultatea de Arhitectura sunt disponibile 139 de locuri la buget (dintre care unul pentru romi) si 163 de locuri cu taxa, pentru studii de Arhitectura in sistem integrat de licenta si master. Cei care doresc sa faca, in cadrul aceleiasi facultati, Conservare si restaurare de arhitectura - Studii de licenta la Sibiu, au 15 locuri fara taxa si 10 cu taxa. In total, la acesta facultate sunt disponibile 327 de locuri.

La Facultatea de Arhitectura Interior, cele 144 de locuri sunt repartizate astfel: Arhitectura de Interior in sistem integrat de licenta si master (26 de la buget, 38 cu taxa), Design de Produs in sistem integrat de licenta si master (20 - buget, 20 - taxa), Mobilier si Amenajari Interioare - Studii de licenta (15 - buget, 25 - taxa).

La Facultatea de Urbanism sunt 120 de locuri la urmatoarele specializari: Proiectare si Planificare Urbana - Studii de licenta (30 de la buget, 20 cu taxa), Amenajarea si Planificarea Peisajului - Studii de licenta (20 - buget, 20 - taxa), Urbanism si Administrarea Teritoriului - Studii de licenta la Sibiu (15 - buget, 15 - taxa).

La facultatile de Arhitectura si Arhitectura de Interior, concursul de admitere consta dintr-o proba unica de desen (desen liber si tehnic), iar la Facultatea de Urbanism, candidatii sustin tot o proba unica, ce va consta intr-o serie de teste de creativitatea si logica, exprimate grafic (reprezentare figurala, desen).

Taxa de inscriere la concursul de admitere este de 250 sau 150 de lei, in functie de specializarea pentru care opteaza candidatul. Taxa de scolarizare este de 5.000 de lei pentru anul I, indiferent de facultatea sau specializarea aleasa.
La Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" (UNATC) sunt disponibile 161 de locuri, dintre care la Facultatea de Teatru - 99 (95 de la buget, unul pentru romi si trei cu taxa), iar la Facultatea de Film - 62 (57 - buget, 1 - romi, 4 - taxa).

Universitatea Nationala de Arte scoate la concurs 389 de locuri, dintre care la Facultatea de Arte Plastice - 158 (88 - buget, 70 - taxa), la Facultatea de Arte Decorative si Design (124 - buget, 72 - taxa) si la Facultatea de Istoria si Teoria Artei (23 - buget, 12 - taxa).

O mie de locuri la SNSPA

Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) a anuntat ca admiterea la studiile universitare de licenta, pentru 600 de locuri alocate de la buget si aproximativ 400 de locuri cu taxa, se va desfasura in iulie, imediat dupa examenul de bacalaureat, iar pentru eventualele locuri ramase neocupate se va organiza o sesiune de admitere in septembrie.

La forma de invatamant cu frecventa (IF), admiterea se va face pe baza unui examen scris. Taxa anuala de scolarizare la studii de licenta la forma de invatamant cu frecventa este de 2.400 lei.

La Facultatea de Administratie Publica, inscrierele sunt organizate intre 16 si 23 iulie, concursul va avea loc in 26 iulie, iar o zi mai tarziu se vor afisa rezultatele.

La admitere sunt luate in considerare 80 la suta nota obtinuta la examenul scris si 20 la suta media examenului de bacalureat. Examenul scris va fi de tip grila, la alegerea candidatului, dintre urmatoarele discipline: Economie, Geografie, Istorie, Limba romana sau Limba engleza.

La Facultatea de Comunicare si Relatii Publice (FCRP) sunt doua specializari: Comunicare si Relatii Publice, Publicitate. Inscrierea candidatilor este programata pentru perioada 15-19 iulie, concursul va avea loc in 21 iulie, iar rezultatele se vor afisa in 24 iulie. Examenul va fi scris, la alegerea candidatului, dintre urmatoarele discipline: Limba si literatura romana, Istorie, Economie, Psihologie sau Filosofie.

Facultatea de Management are inscrierile tot in perioada 15-19 iulie, concursul va avea loc in 22 iulie, iar rezultatele se vor afisa in 23 iulie. La aceasta facultate, nota finala va fi media intre nota obtinuta la examenul scris si media obtinuta la examenul de bacalaureat. Examenul scris va fi de tip grila, la alegerea candidatului, dintre urmatoarele discipline: Economie, Geografie, Istorie, Limba Engleza sau Matematica.

La Facultatea de Stiinte Politice, admiterea a inceput inca din luna februarie, cand au fost inscrierile pentru prima sesiune de pretestare. Specializarile la aceasta facultate sunt: Stiinte politice, Relatii internationale si studii europene, Sociologie, Psihologie. Cei care doresc sa devina studenti ai Facultatii de Stiinte Politice pot participa si la a doua sesiune de pretestare.

Nota finala va fi calculata din nota obtinuta la examenul scris, sustinut in cele doua sesiuni de pretestare si din examenul scris, la alegerea candidatului, dintre urmatoarele discipline: Filosofie, Sociologie, Economie, Psihologie, Istorie sau Matematica.

Cifrele de scolarizare, in functie de numarul studentilor inamtriculati in 2012-2013

Guvernul a aprobat, la jumatatea lunii mai, cifrele de scolarizare la nivel national pentru anul educational 2013-2014.
Granturile de studii pentru invatamantul superior sunt: 62.400 pentru ciclul universitar de licenta anul I, 35.600 pentru ciclul universitar de masterat, 4.000 pentru ciclurile universitare de rezidentiat si 3.000 pentru ciclul universitar de doctorat.

Pentru cetatenii straini au fost alocate, cu finantare totala sau partiala din bugetul Ministerului Educatiei, 4.550 de locuri in invatamantul superior.

Cifra de scolarizare a universitatilor pentru 2013-2014 va fi alocata, pentru prima data, in functie de numarul studentilor inmatriculati in anul academic in curs, anunta, in iunie, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu.

Ministrul preciza ca cifra de scolarizare pentru 2013-2014 va fi aproximativ aceeasi cu cea de anul trecut, doar ca va fi redistribuita intre universitati in functie de numarul de studenti inmatriculati in anul universitar trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri