Intrebat de jurnalisti daca intre Romania si Siria exista un Tratat de extradare, premierul a raspuns negativ, noteaza Mediafax.

"Nu, de aceea toate operatiunile din punct de vedere juridic vor fi comunicate de Ministerul Justitiei si Parchet. Noi am pus in aplicare o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila", a spus Ponta (foto).

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane, vineri dimineata, a anuntat purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, precizand ulterior ca acesta se afla in arestul Politiei, fiind predat politistilor la ora 6.40.

In primavara anului trecut, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, declara ca statul roman, prin demersurile sale, a respectat partea sa de intelegere privind acordul cu Siria, in timp ce acest stat, nu, pentru ca nu l-a ratificat, tratatul vizand extradarea lui Haissam.

Citeste si:

Corlatean a mai afirmat ca, pentru cazul Hayssam, exista o conventie de asistenta juridica, inclusiv penala, intre cele doua state, conventie semnata in 1978 si aflata inca in vigoare.

Si Ministerul de Externe informa ca Tratatele incheiate cu Siria privind extradarea, transferarea persoanelor condamnate si combaterea criminalatii organizate nu sunt in vigoare, fiind necesara ratificarea si de catre partea siriana.

Presedintele Traian Basescu a semnat, la 3 februarie 2011, decretele pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a tratatelor intre Romania si Republica Araba Siriana privind extradarea si a celui privind transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate.