Fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Targu Mures, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru mai multe infractiuni de coruptie, sotia acestuia - la trei ani de inchisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Calin Stoia a fost achitat.
Sentinta in procesul in care fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, sotia acestuia, Monica Apostu, si omul de afaceri Calin Stoia au fost judecati pentru mai multe fapte de coruptie a fost pronuntata, joi, in sedinta publica, de Curtea de Apel Targu Mures, transmite Mediafax.
Astfel, magistratul Floare Gazdac a respins ca nefondate cererile de schimbare a incadrarii juridice a faptelor de care au fost acuzati cei trei, formulate de aparatori, si i-a achitat pentru mai multe infractiuni.
Pe de alta parte, Curtea de Apel Targu Mures l-a condamnat pe Sorin Apostu la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta in forma continuata, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru instigare la spalare de bani in forma continuata, la un an si sase luni de inchisoare cu executare pentru primire de foloase necuvenite si la opt luni de inchisoare cu executare pentru instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in legatura cu denuntatorul Aspazia Droniuc.
Magistratul a stabilit ca Apostu va executa pedeapsa cea mai grea, adica trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, din care se deduce timpul petrecut de acesta in arest.
Sotia lui Apostu, Monica Apostu, a fost achitata de trei dintre acuzatii, fiind condamnata la trei ani de inchisoare pentru complicitate la trafic de influenta in forma continuata, trei ani de inchisoare pentru spalare de bani in forma continuata si opt luni de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in legatura cu denuntatorul Aspazia Droniuc.
Curtea de Apel Targu Mures a dispus suspendarea executarii pedepsei in cazul Monicai Apostu, stabilind un termen de incercare de sapte ani, in care are interdictia de a intra in legatura cu Aspazia Droniuc.
Omul de afaceri Calin Stoia a fost achitat pentru toate capetele de acuzare.
De asemenea, instanta a dispus confiscarea a aproape 300.000 de lei de la sotii Apostu, a mentinut masurile asiguratorii luate de DNA Cluj, a anulat contractele de asistenta juridica intre firma de avocatura a Monicai Apostu si firma Frarom, reprezentata de Aspazia Droniuc, precum si facturile fiscale emise in baza acestor contracte, a decis confiscarea cardurilor de carburanti emise de Rosal si a stabilit ca sotii Apostu urmeaza sa plateasca 21.000 de lei fiecare drept cheltuieli judiciare.
Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs in zece zile de la pronuntare.
Niciunul dintre inculpati, si nici aparatorii nu au fost prezenti la pronuntare.
Sorin Apostu si omul de afaceri Calin Stoia au fost arestati preventiv in noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.
Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru luare de mita in forma continuata (18 acte materiale), complicitate la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale), trafic de influenta in forma continuata (21 acte materiale), instigare la spalare de bani in forma continuata (23 acte materiale), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (23 acte materiale) si primire de foloase necuvenite.
Omul de afaceri Calin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Veres S.A, a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru dare de mita in forma continuata (18 acte materiale), participatie improprie la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale).
Sorin Apostu a demisionat din functia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind inregistrata in 15 februarie 2012 la Registratura Primariei.
Sorin Apostu a sustinut, intr-o scrisoare deschisa adresata locuitorilor orasului, ca dupa demisia din functie cariera sa politica si administrativa inceteaza si ca va astepta ca justitia sa isi urmeze cursul si sa isi poata dovedi nevinovatia.
Sorin Apostu a parasit, in 28 septembrie 2012, Penitenciarul Targu Mures, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea de eliberare depusa de acesta, in dosarul in care a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie.
Calin Mihai Stoia a parasit, in 14 aprilie 2012, Penitenciarul din Targu Mures, ca urmare a deciziei de punere a sa in libertate, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, sotia acestuia, Monica Apostu, si omul de afaceri Calin Stoia au sustinut, in 1 iulie, la ultimul termen pe fond de la Curtea de Apel Targu Mures, ca sunt nevinovati.
Curtea de Apel Targu Mures anunta atunci ca ramane in pronuntare, o solutie in acest dosar urmand sa fie data in 15 iulie. La acea data, pronuntarea s-a amanat pentru 25 iulie, judecatorul considerand ca mai are nevoie de timp pentru a delibera.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri