Guvernul asteapta in continuare un punct de vedere al CSAT legat de privatizarea CFR Marfa, dar precizeaza ca nu a cerut convocarea "de urgenta" a Consiliului, ci includerea pe agenda proximei sedinte a proiectului de HG, si vede ca o fortare decizia presedintelui de a convoca "de urgenta" CSAT.

Executivul arata ca hotararile in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenti, in conditiile indeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil in cazul participarii la sedinta a cuiva fara drept de vot.

Intr-un comunicat transmis vineri si citat de Medifax, Guvernul informeaza ca a luat act de decizia presedintelui Traian Basescu de a convoca Consiliul Suprem de Aparare a Tarii cu privire la Hotararea de Guvern pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni la CFR Marfa si ca asteapta in continuare un punct de vedere al Consiliului in acest sens, dar precizeaza ca nu a cerut convocarea "de urgenta" a CSAT, ci a solicitat presedintelui sa dispuna includerea pe ordinea de zi a proximei sedinte a Consiliului a proiectului de HG. Solicitarea Guvernului a fost facuta in baza articolului 4 litera d) si articolului 7 din Legea nr.415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Articolele mentionate prevad ca CSAT avizeaza proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern privind securitatea nationala, organizarea generala a fortelor armate, organizarea Consiliului, pregatirea populatiei, a economiei si a teritoriului pentru aparare, propunerile de buget ale institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, alocatiile bugetare destinate ministerelor si serviciilor cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, conditiile de intrare, trecere sau stationare pe teritoriul Romaniei a trupelor straine, numirea in functiile prevazute in statele de organizare cu grad de general-locotenent, viceamiral, similare si superioare acestora, precum si ca sedintele CSAT au caracter secret, ordinea de zi se stabileste de presedinte, cu consultarea vicepresedintelui, iar propunerile ministerelor trebuie avizate de primul-ministru pentru a fi inscrise pe ordinea de zi.

"Guvernul considera ca discutarea in CSAT a subiectului nu trebuie sa aiba drept scop sau consecinta pasarea responsabilitatii intre institutiile statului, ci eventuala evidentiere a unor informatii noi, care pot pune la indoiala viabilitatea procesului de privatizare a CFR Marfa sau care pot elimina dubiile ridicate in ultima perioada. Fara o astfel de clarificare, procesul de privatizare nu poate fi continuat. Guvernul vede ca fiind o fortare decizia presedintelui de a convoca "de urgenta" CSAT, cunoscut fiind faptul ca hotararile in cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenti, in conditiile indeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil in cazul participarii la sedinta a cuiva fara drept de vot", se arata in comunicat.

Guvernul prezinta si adresa transmisa, joi, de catre secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, catre consilierul de stat Ion Oprisor, secretarul CSAT, in care este transmis proiectul de aprobare a privatizarii CFR Marfa cu rugamintea de a fi inclus pe ordinea de zi a proximei sedinte a Consiliului, mentionandu-se ca are avizul Ministerului Justitei si al premierului Victor Ponta.

Este prezentata si o scrisoare adresata de catre premierul Victor Ponta, ca vicepresedinte CSAT, catre presedintele Traian Basescu, semnata de Ponta si ca ministru interimar al Transporturilor si de Robert Cazanciuc ca ministru al Justitiei cu aceasi rugaminte si cu precizarea ca CFR Marfa desfasoara activitati de interes public national in scopul realizarii transportului public feroviar de marfa si al satisfacerii nevoilor de aparare a tarii.
Presedintele Traian Basescu a decis convocarea de urgenta a CSAT, vineri, informeaza Administratia Prezidentiala, mentionand ca joi dupa-amiaza la Secretariatul CSAT a fost depusa o solicitare a Guvernului pentru convocarea unei sedinte a Consiliului in legatura cu HG din 24 iulie privind CFR Marfa.

Sedinta CSAT este convocata vineri, la ora 11.00.

"Administratia Prezidentiala informeaza ca joi, 1 august, la ora 17.05, la Secretariatul Consiliului Suprem de a Aparare a Tarii (CSAT) a fost depusa o solicitarea a Guvernului Romaniei pentru convocarea unei sedinte a CSAT cu privire la Hotararea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni intre stat, prin Ministerul Transporturilor, in calitate de vanzator, si Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman S.A., in calitate de cumparator, avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa «C.F.R. Marfa» - S.A. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a decis convocarea de urgenta a CSAT vineri, 2 august, la ora 11.00", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Sursa citata mentioneaza ca, in cazul in care prim-ministrul Victor Ponta nu poate raspunde convocarii la sedinta CSAT, este invitat, fara drept de vot, conform legii, vicepremierul Gabriel Oprea.

Luni, premierul Victor Ponta nu a exclus posibilitatea sa-l aiba "inlocuitor" pe vicepremierului Gabriel Oprea la sedinta CSAT in cazul in care presedintele Traian Basescu o va convoca in perioada in care el este in concediu, respectiv in prima jumatate a lunii august.

La finalul intrevederii pe care Victor Ponta a avut-o cu reprezentantii FMI, CE si BM, la Palatul Victoria, premierul a fost intrebat de jurnalisti daca se va intoarce din concediu in cazul in care presedintele va convoca o sedinta a CSAT in prima parte a lunii august, pentru a se discuta situatia creata la CFR Marfa.

"Sa-l convoace domnul presedinte. De joi, am inlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a ma reprezenta in totalitate, daca e ceva care apare intr-o ora, doua ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline", a spus primul-ministru.

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investitii de mediu.

Presedintele si premierul au o disputa privind privatizarea CFR Marfa, Traian Basescu cerand ca Victor Ponta sa isi asume responsabilitatea privatizarii, iar primul-ministru solicitand avizul CSAT.

Guvernul a aprobat contractul cu GFR, in 24 iulie, sustinand insa ca tranzactia trebuie aprobata de CSAT.

Presedintia a comunicat ca CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea licitatiei.
Potrivit Executivului, neformularea unei pozitii a CSAT in cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizarii, instituirea unui management privat si restructurarea companiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Setari Cookie-uri