Frauda la BAC: elevi si supraveghetori din Mangalia, trimisi in judecata

Presedintele, vicepresedintele si membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul "Ion Banescu" din Mangalia, elevi si parinti ai acestora au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, care ii acuza de dare si luare de mita pentru fraudarea examenului sustinut in iunie-iulie.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Constanta i-au trimis in judecata pe profesorul Gheorghe Amza, presedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic "Ion Banescu" din Mangalia, pe care il acuza de luare de mita in forma continuata si permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, si pe Ingrid Iulia Radulescu, vicepresedinte al comisiei, pentru luare de mita, arata DNA intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

Alaturi de acestia vor fi judecati profesorii Florin Padureanu, Doina Manoleasa, membri in comisia de bacalaureat, Otilia Cornelia Stere, secretara comisiei, pentru luare de mita si permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata profesoara Valeria Maria Tudosa, membru al comisiei, pentru luare de mita, Mihaela Valentina Balint, cadru didactic supraveghetor in cadrul comisiei de bacalaureat, pentru ca a permis accesul unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, si pe Veronica Cara, pentru complicitate la dare de mita.

Cilica Stangaciu si Aurel Bobosatu, ambii candidati la examenul de bacalaureat, au fost trimisi in judecata pentru complicitate la dare de dare de mita si, respectiv, dare de mita.

Totodata, procurorii i-au trimis in judecata pe Gabriela Alexoiu si Viorel Urziceanu, parintii unor candidati la examenul de bacalaureat, acestia fiind acuzati de dare de mita si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune.

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in cursul lunii iulie - iulie, Gheorghe Amza, presedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic "Ion Banescu" din Mangalia, a primit mita, prin intermediari, de la mai multi candidati la examen, suma totala de 3.000 de euro si contravaloarea cazarii intr-un hotel din statiunea Saturn, in cuantum de 1.863 de lei, si a serviciilor de masa, pentru a-i ajuta sa promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

"In data de 30 iunie 2013, la acelasi examen de bacalaureat, si alte cadre didactice din comisia condusa de Amza Gheorghe au primit prin intermediari, de la mai multi elevi, sume de bani, pentru ca in schimb sa le permita promovarea examenului in mod fraudulos. Concret, inculpatii Padureanu Florin, Tudosa Valeria Maria, Manoleasa Doina, membri ai comisiei au primit cate 1.000 de lei, Radulescu Ingrid Iulia, vicepresedintele comisiei de bacalaureat a primit 4.000 de lei, iar Stere Otilia Cornelia informaticianul liceului si secretarul comisiei a primit 2.000 de lei", au scris procurorii in documentul citat.

Anchetatorii au stabilit ca Gheorghe Amza si cadrele didactice au primit banii prin intermediul candidatilor la examen Bobosatu si Stangaciu, precum si al parintilor Alexoiu si Urziceanu, care inaintea examenului au strans bani de la elevii care se pregateau sa sustina examenul la Liceul "Ion Banescu" din Mangalia.

Procurorii o acuza pe Cara ca a intermediat contactul dintre Amza si persoanele care strangeau banii de la elevi, a pastrat legatura cu presedintele comisiei de bacalaureat pe toata durata desfasurarii examenului si l-a ajutat sa primeasca o parte din mita.

"In schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, presedinte al comisiei de bacalaureat, impreuna cu Padureanu Florin, Manoleasa Doina si Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretara a comisiei de bacalaureat si Balint Mihaela Valentina, asistent in cadrul comisiei de bacalaureat, au pus la dispozitia elevilor rezolvarile subiectelor la proba de chimie, in conditiile in care acestea aveau caracter confidential", se mai arata in documentul citat.

Tribunalul Constanta a dispus, in 26 iulie, la cererea procurorilor, arestarea preventiva a lui Gheorghe Amza.
Dosarul va fi judecat de magistratii Tribunalului Constanta.

La ultima proba scrisa a examenului de bacalaureat, in salile de examen de la Liceul Tehnologic "Ion Banescu" din Mangalia au fost gasite pe bancile a doi candidati subiecte rezolvate si fotocopiate.

Surse din randul anchetatorilor spuneau ca exista imagini de pe camerele de supraveghere in care se vede ca un membru al comisie de examen a impartit elevilor subiectele rezolvate.

La Liceul Tehnologic "Ion Banescu" au sustinut probele de la bacalaureat si absolventii Liceului Teoretic din Negru Voda.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri