Masurile de reglementare a sistemului de decontare a navetei elevilor in limita a cel mult 26 de lei pe luna pentru distanta de trei kilometri sunt salutate de Ministerul Educatiei Nationale (MEN), care le considera echitabile si binevenite.
"Avand in vedere diferentele mari si nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat pana acum transportul elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finantelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport in limita a maximum 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km este binevenita. Ea este de natura sa asigure o mai corecta cheltuire a banului public, sustinand in acelasi timp preocuparea Ministerului Educatiei Nationale de a asigura accesul la educatie pentru categoriile vulnerabile", se arata intr-un comunicat al MEN, scrie Mediafax.

Potrivit sursei citate, in anul scolar 2012-2013, MEN a decontat, la nivel national, peste 150.000 de abonamente de transport, iar pana acum nu s-a tinut niciodata cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori in diferite locuri din tara.

"Astfel, anul trecut, pentru distanta de 10 kilometri, pretul unui abonament a variat intre 25 de lei si 326 de lei, pentru distanta de 15 kilometri, pretul unui abonament a pornit de la 32 de lei si a ajuns la 406 lei, iar pe distanta de 20 kilometri, intre 36 de lei si 400 de lei. Mai mult, exista firme in tara care au practicat un tarif de 491 de lei pe luna pentru 50 de kilometri, in timp ce alte companii au perceput doar 42 de lei pentru acelasi numar de kilometri", precizeaza MEN.

Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanta de 10 de kilometri.
Tot in 2012, un numar de 904 elevi au facut naveta pe distante de trei kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe luna, in timp ce tarifele maxime au ajuns si la 166 de lei lunar.

"Aceste realitati, total defavorabile finantelor publice si implicit interesului elevilor, sunt cele care au pus presiune pe bugetul Ministerului Educatiei Nationale si au generat situatia regretabila a intarzierii decontarii navetei scolare. Pentru a evita pe viitor astfel de cazuri, Ministerul Educatiei Nationale si Guvernul doresc sa vina in sprijinul elevilor si sa reglementeze mai echitabil sistemul de decontare a navetei. Astfel, pe langa masura introducerii unui prag maximal de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km si a unuia de 120 lei/abonament/luna pentru distanta de 50 kilometri, Guvernul a alocat 76 milioane de lei pentru achizitia de microbuze scolare destinate transportului elevilor din localitatile izolate, din mediul rural", se mai mentioneaza in comunicat.

La 20 iunie, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, anunta ca, din toamna, se va modifica legea prin care se deconteaza naveta elevilor, masura fiind luata dupa ce s-a constatat ca pe acelasi numar de kilometri unii transportatori au tarife de 12 ori mai mari decat altii, MEN platind in total 180 milioane lei pentru naveta elevilor.

In mai, elevii din mai multe judete au facut greva japoneza, reclamand ca nu le-au fost decontati banii de naveta.

In 30 mai, Ministerul Educatiei a anuntat ca 50 milioane de lei au fost deblocati pentru plata sumelor restante la decontarea transportului elevilor. O prima transa de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport al elevilor fusese deblocata anterior.

Ministerul Educatiei Nationale vrea sa cumpere in leasing 800 de microbuze scolare, in valoare de 31 de milioane de euro fara TVA, masinile fiind destinate trasportului elevilor din mediul rural catre scoli, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta lansat in dezbatere publica la inceputul lui iunie.

Potrivit Legii educatiei, elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 de kilometri, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.

Oficiali din Ministerul Educatiei au declarat ca tarifele foarte mari nu pot fi considerate ilegale, dar sunt, cu certitudine, imorale. De aceea, ministerul intentioneaza amendarea legii astfel incat elevii care fac naveta sa primeasca personal o anumita suma, in care sa se incadreze, au mai spus sursele citate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri