Numarul locurilor de munca vacante in trimestrul al doilea a fost de 30.100, in crestere cu 2.100 fata de trimestrul anterior si cu 5.400 fata de perioada similara a anului trecut, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Rata locurilor de munca vacante a fost de 0,70% in trimestrul al doilea, in crestere cu 0,04 puncte procentuale fata de trimestrul precedent si cu 0,11 puncte procentuale fata de perioada similara a anului trecuta, a precizat INS, scrie Mediafax.

Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative (3,43%), alte activitati de servicii (2,76%), respectiv in administratie publica (1,61%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile de invatamant (0,13%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,14%), respectiv cele din industria extractiva (0,15%).

Ca si in trimestrul precedent, in industria prelucratoare s-a concentrat mai putin de o treime (9.800 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, fiind inregistrata o rata de 0,94%.

Sectorul bugetar a insumat putin peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 3.900 de locuri de munca vacante au fost in administratia publica, 3.400 in sanatate si asistenta sociala, iar 500 in invatamant.

Angajatorii au prezentat, in trimestrul al doilea, cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare si industria extractiva, respectiv o suta de locuri vacante pentru fiecare in parte.


Comparativ cu primul trimestru al anului, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante in trimestrul al doilea au fost in activitatile de spectacole, culturale si recreative - cu 2,43 puncte procentuale si in alte activitati de servicii - cu 2,37 puncte procentuale. La polul opus, cele mai relevante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din agricultura, silvicultura si pescuit, industria extractiva, respectiv sanatate si asistenta sociala - cu 0,16 puncte procentuale.

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, in trimestrul al doilea al anului, comparativ cu primul trimestru, au fost inregistrate cresteri in activitatile de spectacole, culturale si recreative - cu 1.200, in alte activitati de servicii - cu 900, in industria prelucratoare - cu 500. Scaderi semnificative ale numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala, cu 500, in constructii, transport si depozitare, cu 300 pentru fiecare in parte.

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai accentuate cresteri in activitatile de spectacole, culturale si recreative - cu 2,46 puncte procentuale, respectiv in alte activitati de servicii - cu 2,36 puncte procentuale. Cele mai importante scaderi s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari - cu 0,26 puncte procentuale, urmate de cele din activitatile de servicii administrative si servicii suport - cu 0,19 puncte procentuale.

Numarul locurilor de munca vacante in trimestrul al doilea din acest an fata de perioada similara din 2012 a inregistrat cele mai accentuate cresteri in industria prelucratoare -cu 1.900, in activitatile de spectacole, culturale si recreative - cu 1.300, respectiv in administratia publica - cu 1.100 locuri vacante, iar activitatile de comert au cunoscut cea mai semnificativa diminuare - cu 500 de locuri vacante.

In trimestrul al doilea al anului, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (0,97%), respectiv de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,95%). La polul opus s-au situat ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,37%) si cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,39%).

Cele mai multe locuri de munca vacante in trimestrul al doilea au fost identificate pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (7.800 locuri vacante), muncitori necalificati - grupa majora 9 (5.300). Numarul cel mai redus de locuri de munca vacante s-a constatat in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (100 de locuri vacante), urmate de ocupatiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (1.100 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent din acest an, cea mai semnificativa crestere a ratei locurilor de munca vacante s-a regasit in ocupatiile de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (+0,21 puncte procentuale), iar cea mai importanta scadere in cele de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,18 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante in trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru a cunoscut cresteri in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2, respectiv in cele de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (+800 locuri vacante in fiecare grupa majora). Cele mai semnificative scaderi ale numarului de locuri de munca vacante au fost in ocupatiile de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (-300 locuri de munca vacante), respectiv in cele de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (-200 locuri de munca vacante).

Fata de trimestrul al doilea al anului trecut, cea mai semnificativa crestere a ratei locurilor de munca vacante a fost in randul ocupatiilor de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (+0,26 puncte procentuale). Diminuari ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,13 puncte procentuale), respectiv in cele de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (-0,01 puncte procentuale).

In ce priveste numarul locurilor de munca vacante, in trimestrul al doilea al anului, comparativ cu perioada similara din 2012, ocupatiile cu cele mai relevante cresteri au fost cele aferente specialistilor in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+1.900 locuri vacante), respectiv muncitorilor necalificati - grupa majora 9 (+1.200 locuri vacante). Diminuari ale numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat in randul ocupatiilor de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (-100 locuri vacante), respectiv de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri