Ministrul Remus Pricopie a declarat, vineri, la Buzau, ca problemele privind achitarea de catre stat a abonamentelor pentru elevii care fac naveta au aparut dupa ce firmele de transport au scumpit exagerat de mult pretul pentru un kilometru. In aceste conditii, abonamentele pe o distanta de aproximativ 30 de kilometri au ajuns sa coste chiar si 600 de lei.

"Am avut situatii aberante. Un abonamement pe 25-30 de kilometri a ajuns sa coste pana la 600 de lei, sunt sume false, un abomanament pe o asemenea distanta, in zile de luni pana vineri, nu costa 600 de lei. Trebuia sa curmam excesele si ilegalitatile anumitor firme, am pus la dispozitie toate datele cu toate companiile care au firme de transport. Sunt pe site-ul ministerului unde se vede clar ca preturile au crescut in 18 luni de 10-12 ori, e clar ca in asemenea conditii nu am mai avut fonduri pentru aceste deconturi la zi. In consecinta, a fost adoptata o ordonanta de urgenta in care se plafoneaza sumele la un nivel decent, astfel incat elevii sa poata face naveta catre scoli, iar transportatorii sa fie obligati sa duca preturile in jos", a declarant la Buzau Remus Pricopie.

Ministrul a adaugat ca a trimis si documentatia necesara catre toate instituitiile statului pentru ca firmele de transport care au practicat preturi prea mari sa fie controlate si eventual sanctionate.

"Am trimis documentatia catre institutiile statului sa vedem cum si-au permis sa acorde abonamente pentru 31 de zile in conditiile in care se merge de luni pana vineri la aceste sume. E vorba de ilegalitati. Din 16 septembrie sper ca decontarea sa se faca in ritm normal, iar restantele sa fie stinse pana spre finele anului", a mai spus Pricopie.

A demisionat ministrul...
Citeste si: Valentin Popa, ministrul Educatiei, a demisionat

Elevi din mai multe judete au facut greva japoneza, in luna mai, reclamand ca nu le-au fost decontati banii de naveta.
In 30 mai, Ministerul Educatiei a anuntat ca 50 milioane de lei au fost deblocati pentru plata sumelor restante la decontarea transportului elevilor.

La sfarsitul lunii august, Ministerul Educatiei arata, intr-un comunicat de presa, ca in anul scolar 2012-2013, MEN a decontat, la nivel national, peste 150.000 de abonamente de transport, fara sa se tina cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori in diferite locuri din tara.

Ulterior, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, anunta ca a cerut verificarea firmelor de transport care percep tarife foarte mari pentru naveta elevilor, precizand ca in unele judete sunt transportatori care controleaza practic aproape tot si acestia au abonamente cu costuri mari.

De asemenea, ministrul adauga ca se va adopta o ordonanta prin care sa fie introduse plafoane pentru fiecare interval de distanta, pentru kilometri.

PNL, motiuni impotriva...
Citeste si: PNL, motiuni impotriva ministrilor Finantelor si Educatiei

Sursa foto: https://www.facebook.com/remus.pricopie