A cincisprezecea zi a protestului din Capitala a scos in strada peste 10.000 de oameni care se opun proiectului minier de la Rosia Montana, la finalul celor patru ore de mars prin centrul Capitalei acestia revenind la Universitate, unde au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana".

Protestatarii s-au adunat de la ora 17.00 la Universitate, cu steaguri, pancarte si mesaje contra exploatarii miniere cu cianuri, dar si a gazelor de sist, potrivit Mediafax. Unii au venit la protest cu tricouri pe care scria "Salvam Rosia Montana", dar si cu cocarde si banderole tricolore. La protest a fost adusa si o cutie pe care scria "Cutia milei. Vrem sa ne cumparam singuri politicienii".

Doua ore mai tarziu, aproximativ 2.000 de oameni au fortat cordonul de jandarmi si au ajuns pe strada, blocand circulatia pe ambele sensuri ale Bulevarului Nicolae Balcescu, pana in zona hotelului Intercontinental. La scurt timp, manifestantii au plecat in mars, pe traseul Unirii, Calea Vacaresti, Bulevardul Tineretului, Piata Universitatii.

Avram Iancu suntem toti

Coloana de manifestanti a fost deschisa de parinti cu copii in carucioare, iar in spatele acestora a fost un banner foarte mare, tinut de cei din primul rand, pe care scria "Salvati Rosia Montana" si erau desene cu copii, copaci si animale.

Protestatarii au scandat "Rosia Montana nu e de pomana", "Uniti, salvam Rosia Montana" si au avut pancarte pe care scria "Soarta Rosiei Montana = Soarta Romaniei", "Ma voi lega cu lanturi de 24 de karate", "Victoras! Ai grija de copilas ... Gabriel", "Iubim natura / Pretuim cultura / Respectam scriptura / Salvam Rosia Montana", "Nu vrem Chevrom, nu vrem RMGC, vrem sa ne lasati in pace", "Pe pamantul romanesc, nu vreau sa ma otravesc", "Anulati legea distrugerii Rosiei Montane acum!", "Avram Iancu suntem toti", "Democratie = Piata Universitatii", "Romania-i tara noastra, nu e marfa voastra".

Desi la plecarea de la Universitate erau 2.000 de manifestanti, pe traseul marsului numarul acestora a crescut, ajungand la aproximativ 5.000 in zona Unirii, la aproape 8.000 la Nerva Traian si la peste 10.000 pana la finalul marsului. Protestatarii au mers pe strada, dar si pe trotuare, circulatia fiind blocata pe traseul marsului. In timpul manifestatiei nu au fost inregistrate incidente majore.

Dupa patru ore de mars, pe traseul Bulevardul Ion C. Bratianu, Bulevardul Unirii, Bulevardul Nerva Traian, Calea Vacaresti, Bulevardul Tineretului, Bulevardul Dimitrie Cantemir, protestatarii au revenit in Piata Universitatii, unde au ocupat intersectia de la Universitate, dar si intrarile pe bulevardele Bratianu, Balcescu, Carol I si Regina Elisabeta, circulatia in zona fiind blocata.

Uniti, salvam Rosia Montana

Manifestantii au continuat sa protesteze la Universitate, locul in care de cincisprezece zile se aduna sa ceara retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege, ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

Manifestantii care au continuat protestul la Universitate au scandat, ca si in serile trecute, "Uniti, salvam Rosia Montana", au facut zgomot cu peturi umplute cu pietricele pe care le-au lovit intre ele sau de asfalt, au cantat, iar unii au incins o hora, avand la gat steaguri tricolore.
Alti manifestanti au improvizat un dans, miscarile fiind facute in acorduri de tobe pe ritmul scandarii "Uniti, salvam Rosia Montana".
La protestul din Capitala au participat duminica si oameni din Rosia Montana care se opun proiectului minier.

In timpul protestului din Bucuresti, premierul Victor Ponta a mers la Rosia Montana, unde 33 de mineri erau blocati in subteran de cinci, respectiv trei zile. Dupa o discutie de cateva zeci de minute cu minerii din subteran, acestia au iesit la suprafata, premierul spunandu-le ca va aduce Comisia parlamentara la Rosia Montana ca sa decida acolo daca sustin sau nu proiectul. Premierul a mai spus ca nimeni nu are voie sa spuna nu proiectului, cand nu stie ce viata au oamenii de la Rosia Montana.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat, intr-o emisiune la Antena 3, ca va discuta inclusiv cu protestatarii din Piata Universitatii pe subiectul Rosia Montana, precizand ii va contacta pe cei pe care ii cunoaste, intrucat nu s-au manifestat "niste lideri care sa-i reprezinte" pe manifestanti.

Proteste similare au avut loc duminica 15 septembrie in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov. De asemenea, au fost anuntate proteste si la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Duminica trecuta, peste 7.000 de persoane au blocat centrul Capitalei, la Universitate, dupa un mars pe traseul Bulevardul Nicolae Balcescu - Bulevardul Magheru - Bulevardul Lascar Catargiu - Bulevardul Iancu de Hunedoara - Soseaua Stefan cel Mare - Calea Mosilor - Bulevardul Carol.

Citeste si:

    La protestele de pana acum din Capitala, manifestantii au blocat timp de mai multe ore, in timpul noptii, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar si un sens al Bulevardului Nicolae Balcescu. De asemenea, ei au mai protestat in Piata Constitutiei si in Piata Victoriei.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Social »



    Setari Cookie-uri