Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a avizat vineri scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si a aprobat incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

"Board-ul FMI a aprobat un nou acord stand-by cu o durata de 24 de luni si cu o valoare echivalenta cu 1,75 miliarde de DST (circa 1,98 miliarde de euro sau 170% din cota Romaniei la Fond). Autoritatile au informat FMI ca intentioneaza sa trateze aranjamentul ca preventiv, astfel ca nu intentioneaza sa traga fonduri. Autoritatile romane au cerut, de asemenea, sprijin preventiv si de la Uniunea Europeana, de 2 miliarde de euro", se arata intr-un comunicat al FMI.

In cadrul ultimelor doua acorduri cu FMI, Romania a redus dezechilibrele fiscale si de cont curent mari si a inceput reforme structurale in mai multe domenii, a afirmat Nemat Shafik, prim-adjunct al directorului executiv al FMI, noteaza Mediafax.

"Totusi, PIB real nu a revenit inca la nivelul anterior crizei, economia este inca vulnerabila la socuri externe, inclusiv fluxurile volatile de capital, in timp ce agenda de reforme ramane nefinalizata. Noul accord va sustine continuarea politicilor, va asigura un sprijin de rezerva si va incuraja reformele care sustin cresterea economic. Va pune, de asemenea, Romania pe calea iesirii din mecanismele de sprijin ale FMI", a declarat Shafik.

Retail jobs

Orientarea actuala a politicilor fiscale si monetare este in mare masura adecvata. Autoritatile trebuie felicitate pentru planurile de a reduce in continuare deficitul bugetar, in linie cu angajamentele Romaniei asumate prin Pactul de Stabilitate si Crestere al UE, se arata in comunicat.

"Trebuie sa se reziste presiunilor pentru anularea reformelor fiscale, iar reformele institutionale pentru plata arieratelor, prioritizarea investitiilor publice si cresterea absorbtiei de fonduri UE ar trebui accelerate. Sunt necesare, de asemenea, masuri pentru largirea bazei fiscale, intarirea administratiei fiscale si reformarea sistemului de sanatate", a adaugat Shafik.

Aplicarea reformelor in transporturi si energie este importanta pentru imbunatati situatia mediului de afaceri. Dereglementarea graduala a preturilor la energie, sustinuta de masuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, ar trebui continuata, recomanda FMI.

Citeste si:
4 moduri în care războiul din Ucraina este cel mai probabil să se...
4 moduri în care războiul din...

"De asemenea, este binevenit angajamentul autoritatilor de a adopta reformele intarziate la companiile de stat, inclusiv imbunatatirea guvernantei si cresterea implicarii sectorului privat", a declarat directorul FMI.
Sistemul bancar din Romania este bine capitalizat, in timp ce dezintermedierea financiara a institutiilor de credit straine se mentine ordonata, insa creditele neperformante continua sa creasca, iar autoritatile ar trebui sa adopte o serie de masuri, se arata in comunicat.

"Imbunatatirea bilantului de active trebuie accelerata, intrucat creditele neperformante continua sa creasca. Amendarea codului insolventei si adoptarea legislatiei obligatiunilor garantate ar fi pasi importanti in aceasta directie. Ca prioritate suplimentara in privinta politicilor, structura la autoritatea de supraveghere nefinanciara ar trebui adusa la standardele internationale", a mai spus Shafik.

Citeste si:
România va avea un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni
România va avea un simulator...

In scrisoarea de intentie transmisa Fondului, Guvernul s-a angajat sa indeplineasca mai multe conditii prealabile si criterii de referinta structurale.
Astfel, autoritatile romane s-au angajat sa indeplineasca mai multe conditii prealabile: aprobarea unei ordonante de guvern care sa cuprinda definitiile standard ale angajamentelor pentru sistemul de control al angajamentelor; aprobarea unei ordonante de guvern care sa defineasca criteriile de prioritizare pentru proiectele de investitii publice; aprobarea unei ordonante de guvern de largire a bazei de contributii sociale prin aplicarea unei taxe obligatorii (contributie de sanatate) asupra veniturilor din chirii obtinute de persoanele fizice, care sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014; autorizarea actualului consiliu interimar, in cadrul unei Adunari Generale a Actionarilor Hidroelectrica, sa ia decizii in conformitate cu prevederile legii 31/1990, cautand in acelasi timp sa desemneze un consiliu profesionist in concordanta cu ordonanta privind guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat; clarificarea tratamentului fiscal al titlurilor de valoare Romgaz tranzactionate pe bursele de valori din strainatate si adoptarea, daca este cazul, a bazei legale necesare.

Citeste si:
Șefa FMI, avertisment privind inflația: S-ar putea să nu fie...
Șefa FMI, avertisment privind...

Guvernul a decis recent ca persoanele care obtin venituri din chirii vor plati contributii de asigurari de sanatate, in limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe luna in acest an.

Guvernul trebuie sa indeplineasca mai multe criterii de referinta structurale: inceperea publicarii rapoartelor lunare privind arieratele si masurile corective adoptate de autoritatile centrale si locale, pe unitati, cu frecventa trimestriala (finele lunii septembrie); elaborarea pachetului de baza in sanatate in cadrul anvelopei de cheltuieli existente ce va defini si sfera de cuprindere a sectorului privat in sistemul sanitar in viitor (finele septembrie); elaborarea proiectiilor financiare pe termen mediu care sa identifice corect implicatiile fiscale ale proiectelor cu finantare UE, cuprinzand necesarul de cofinantare, corectiile financiare si cheltuielile neeligibile (mijlocul lunii octombrie); aprobarea, prin memorandum de guvern, a unei liste de proiecte semnificative prioritare, pe baza criteriilor de prioritizare, care sa ajute la elaborarea bugetului pe anul 2014 (mijlocul lunii octombrie); lansarea unei oferte publice initiale pentru 15% din actiunile detinute de stat la Romgaz (finele lunii noiembrie); numirea unui consiliu profesionist la Hidroelectrica in conformitate cu prevederile Ordonantei 109/2011; aprobarea legislatiei privind obligatiunile garantate (finele lunii noiembrie); punerea in functiune integrala a sistemului de control al angajamentelor, sustinut de modificarile legale si procedurale necesare si acoperirea cheltuielilor MFP si a inca cel putin unei alte unitati aditionale de la nivel central si de la nivel local (finele lunii decembrie).

Citeste si:
Dronă ucraineană căzută între Sulina şi Sfântu Gheorghe
Dronă ucraineană căzută între...

Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei.

Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate in acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care conduce Departamentul pentru Energie.

In urma transferului, Ministrul Economiei mai are participatii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanica Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, Santierul Naval 2 Mai.

Pe langa privatizari, Guvernul a promis de mai multe ori FMI si Comisiei Europene ca va lista la bursa pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) si Nuclearelectrica (10%).

Citeste si:
ANPC a decis închiderea temporară a unui magazin de mobilă din...
ANPC a decis închiderea...

Nuclearelectrica a derulat in perioada 9 - 20 septembrie o oferta prin care a atras 281,8 milioane lei (63 milioane euro) prin vanzarea a 10% din actiuni.

Lansarea unei oferte publice initiale pentru pachetul majoritar de actiuni detinute de stat la Electrica, dupa majorarea de capital, este programata pentru mai 2014.

Pentru sfarsitul lunii iunie a anului viitor sunt prognozate lansari de oferte publice initiale pentru 15% din actiunile statului la Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica.

Un pachet de 15% din actiunile statului la Transgaz Medias (TGN) a fost vandut pe bursa in luna aprilie, printr-o oferta secundara, conform acordului Guvernului cu FMI.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunãttire a managementului companiilor de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri