"Guvernul de la Tripoli solicita explicatii in legatura cu rapirea unui cetatean libian care era cautat de autoritatile din Statele Unite. (...) Guvernul libian a contactat autoritatile americane pentru a le cere explicatii in legatura cu acest subiect", se arata intr-un comunicat al Guvernului de la Tripoli.

Statele Unite au confirmat ca au efectuat operatiuni speciale in Somalia si Libia, capturandu-l, la Tripoli, pe un lider al retelei teroriste Al-Qaida suspectat de implicare in atentatele comise in 1998 la ambasadele americane din Kenya si Tanzania. "In urma unei operatiuni americane pentru combaterea terorismului, Abu Anas al-Libi este detinut de armata americana intr-o locatie din afara Libiei", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little.

Statele Unite sustin ca Guvernul libian a fost informat despre operatiunea fortelor speciale americane efectuata la Tripoli.

Abu Anas al-Libi, pe numele real Nazih Abdul Hamed Al-Raghie, in varsta de 49 de ani, urmeaza sa fie transferat in Statele Unite pentru a fi judecat. El este acuzat de implicare in organizarea atentatelor comise in august 1998 la ambasadele SUA din Dar es Salaam si Nairobi, soldate cu 213 morti si 5.000 de raniti. Abu Anas al-Libi era membru al organizatiei Grupul Islamic de Lupta din Libia, dupa care a fost recrutat de reteaua terorista Al-Qaida.

In paralel, Statele Unite au confirmat un raid al unitatilor speciale americane la o baza islamista a gruparii somaleze Al-Shebab. "Pot confirma ca, pe 4 octombrie, militari americani au efectuat o operatiune antiterorista impotriva grupului islamist Al-Shebab", a declarat George Little, purtatorul de cuvant al Pentagonului.

Citeste si:

Atacul a avut loc sambata dimineata la o baza islamista din Barawe, intr-o zona de coasta, in regiunea Shabelle, la 240 de kilometri sud de capitala Somaliei, Mogadishu. In urma cu patru ani, unitati speciale ale Fortelor Navale americane au ucis in aceeasi zona un lider al retelei teroriste Al-Qaida.

Martori au declarat ca numerosi militari au coborat dintr-un elicopter si au atacat o cladire de doua etaje, situata pe plaja, intr-o baza a militiilor islamiste Al-Shebab, afiliate Al-Qaida. Postul de radio somalez Shabelle a relatat ca un combatant Al-Shebab a fost ucis, iar altii au fost raniti. Un lider al militiilor islamiste a confirmat atacul.

"Inamicii lui Allah au incercat sa ia prin surprindere comandourile mujahedinilor, intr-un atac nocturn, venind cu un elicopter militar, dar au esuat si le-am dat o lectie", a declarat pentru AFP Mohamed Abu Suleiman, un lider al grupului Al-Shebab.

Miscarea islamista somaleza Al-Shebab - avand denumirea completa Harakat Al-Shebab Al-Mujahedin (HSM - Miscarea Tinerilor Mujahedini) - este afiliata retelei teroriste Al-Qaida si este suspectata de implicare in numeroase atentate comise in Africa, cel mai recent fiind atacul care a vizat centrul comercial Westgate din Nairobi (Kenya), soldat cu zeci de morti.