15 Octombrie 2013

Asociatiile de pacienti sunt de acord cu pachetul de baza pentru sanatate: Nu ar trebui sa ne furam singuri caciula



Reprezentantii asociatiilor de pacienti au declarat ca saluta pachetul de servicii medicale de baza lansat de Ministerul Sanatatii. Ei asteapta, astfel, sa fie consultati la elaborarea normelor de aplicare si a protocoalelor terapeutice, anunta Mediafax.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, saptamana trecuta, ca in 2014 vor fi trei programe nationale de sanatate etalon, pentru cancer, diabet si transplant. Acestea vor avea asigurata finantarea inca din prima zi a anului viitor.

"Suntem de acord cu acest pachet, pentru ca nu ar trebui sa ne furam singuri caciula. La pachetul actual avem de toate, si de fapt nu avem nimic. In rural ar trebui sa asiguram asistenta medicala, pentru ca numai asa putem degreva spitalele de internari interminabile", a spus presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, a spus ca este nevoie ca expertii sa vina si sa spuna pacientilor ce le ofera si ce nu le ofera pachetul de baza. Petre a sustinut ca vor solicita ca pachetul de baza sa fie „cat mai cuprinzator si sa nu ne lase descoperiti in fata unei probleme de sanatate”.

Totodata, presedintele Aliantei pentru Sanatate din Romania, Cristian Hotoboc, este de parere ca ar fi nevoie de o stategie pe zece ani, care sa nu mai fie schimbata odata cu schimbarile din minister.

"Lucram la un raport pe sanatate, vom scoate in evidenta problemele reale ale sistemului si vom veni cu solutii. Schimbarile recente trebuie corelate cu dosarul electronic si cardul electronic. Trebuie fonduri mult mai mari, pentru ca altfel ramanem fara bani in primele cinci, sase luni. Salutam decizia prin care se reduc diagnosticele care se trateaza in spital. Spitalele private nu reprezinta un pericol pentru spitalele publice, consuma doi la suta din bugetul spitalelor. Ele trebuie sa aiba rol complementar pentru spitalele publice", a spus Hotoboc.

In opinia sa, ar trebui gandite si aigurarile private si complementare, iar cele complementare ar trebui sa fie obligatorii.



Citeste si