Aerul pe care il inspiri este OFICIAL o boala: poluarea provoaca cancer pulmonar

Poluarea din aer a fost inclusa in categoria factorilor cancerigeni de Agentia Internationala pentru Cercetari asupra Cancerului (IARC), un organism specializat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), informeaza AFP, potrivit Mediafax.

"Expertii au ajuns la concluzia (...) ca exista dovezi suficiente pentru a spune ca expunerea la poluarea din aer cauzeaza cancer pulmonar. Ei au notat, de asemenea, o asociere pozitiva cu un risc ridicat de cancer al vezicii urinare", precizeaza IARC intr-un comunicat.

Acestea sunt concluziile la care au ajuns expertii internationali, reuniti timp de mai multe zile la Lyon pentru a analiza studiile realizate pe mai multe mii de persoane, monitorizate cateva decenii, a precizat medicul Dana Loomis, intr-o conferinta de presa organizata la Geneva.

Pentru moment, datele nu au permis medicilor sa determine daca un anumit grup de persoane (femei sau barbati, tineri sau persoane in vasta) este mai vulnerabil. Insa "persoanele cele mai expuse (la aerul poluat, n.r.) sunt cele mai vulnerabile", a explicat, la randul sau, medicul Kurt Straif, expert al IARC.

"Aerul pe care il respiram a fost contaminat cu un amestec de substante care cauzeaza cancer", a adaugat el.
Cele mai recente date de care dispune IARC arata faptul ca, in 2010, 223.000 de persoane au decedat din cauza unui cancer pulmonar asociat cu poluarea atmosferica.

Citeste si:
Rafinăria Petrotel Lukoil, amendată pentru poluare cu hidrogen...
Rafinăria Petrotel Lukoil,...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

IARC va publica toate concluziile acestei reuniuni, de o maniera detaliata, saptamana viitoare, in prestigioasa revista medicala britanica The Lancet.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri