Studiul, realizat pentru prima data in februarie 2013 si a doua oara in septembrie in acest an, a vizat calitatea serviciilor medicale din sistemul public si cel privat, a personalului si a comportamentului clientilor in relatia pacient-medic.

Ei sunt romanii care merg cel mai putin la medic

Romanii din regiunea Moldova deschid cel mai rar usa unui cabinet medical. Doar 13% dintre moldoveni consulta un medic de 4 ori pe an sau mai des, fata de 20% la nivel urban in general. Bucurestenii isi viziteaza mai des specialistii, adica 25% din ei fac un control anual, 54% reusesc sa mearga la medic de 2-3 pe an si 21% de 4 ori sau mai mult pe an.

Medicii sunt vizitati cel mai putin de persoanele intre 40 si 49 de ani, adica in proportie de 10%, iar cel mai mult de cei cu varsta peste 60 de ani, in proportie de 45%. Acestia din urma merg la medic de cel putin 4 ori intr-un an, comparativ cu tinerii intre 18 si 29 de ani, care ajung intr-un cabinet medical in proportie de 17%.

Increderea la romani: Internetul, al doilea medic de familie

Daca cel mai de incredere pentru romani este medicul de familie, la care apeleaza 74% din ei, pe locul doi apare Internetul pe care il consulta 53% dintre ei pentru nelamuriri medicale. Si membrii familiei sunt o sursa sigura de informare, in care au incredere 36% din romanii care cauta sfaturi medicale.

Farmacistii sunt, de asemenea, consultati de 28% din persoanele cu probleme medicale, iar 20% din romani cer sfaturi medicilor din spitale sau clinici publice sau private. Romanii cauta raspunsuri si in presa, dar doar in proportie de 4% in cea televizata si 3% la presa scrisa.

Internetul este o sursa pentru 63% din tinerii intre 18 si 29 de ani, iar 48% din ei apeleaza la membrii familiei atunci cand vor raspunsuri pentru probleme medicale.

Citeste si:

Cei mai in varsta, intre 50 si 59 de ani, prefera in primul rand sfaturile medicului de familie (peste 80%) , in al doilea rand consulta Internetul (43%) si in ultimul rand au incredere in sfaturile primite de la cei din familie (27%).

Locuitorii din Dogrobea si cei din regiunea Crisana-Maramures au cea mai apropiata relatie cu medicul de familie, adica 88% in primul caz si 83% in al doilea apeleaza la acesta pentru sfaturi medicale.

La acest studiu au raspuns 1.154 de persoane cu varste intre 18 si 70 de ani, din mediul urban, in perioada 20-23 septembrie 2013. Cercetarea va avea loc in fiecare trimestru pentru a oferi o perspectiva a intregului sistem medical si farmaceutic.