Deputatul PSD Miron Mitrea a fost retrimis in judecata de procurorii anticoruptie, in legatura cu lucrari in valoare de peste noua miliarde lei vechi facute la casa mamei sale. Primul termen al procesului care se va judeca la instanta suprema este stabilit pentru 15 noiembrie, scrie Mediafax.

Dosarul lui Mitrea a fost inregistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in 25 octombrie si a primit termen data de 4 martie 2014. Ulterior, la cererea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), primul termen al procesului a fost devansat pentru 15 noiembrie 2013.

Alaturi de Miron Mitrea vor fi judecati fostul inspector sef adjunct al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), Irina Paula Jianu, si fostul arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari Nicolae Popescu. In aceeasi cauza, cei trei au mai fost trimisi in judecata o data, insa instanta a trimis dosarul la DNA, pentru refacerea actului de sesizare.

In 16 octombrie, Miron Mitrea a declarat, la iesirea de la DNA, ca a fost chemat de procurori pentru a semna procesul verbal de luare la cunostinta a probelor din dosarul in care este acuzat de coruptie privind lucrari la casa mamei sale.

El a spus ca a semnat procesul verbal de luare la cunostinta a actelor de urmarire si a probelor din acest dosar, astfel ca urmeaza sa fie trimis in judecata de procurorii anticoruptie.

Citeste si:
RADET NU mai avea acord sa deruleze lucrari in Aleea Compozitorilor
Brigada Rutiera, despre cazul...

Deputatul a mai spus ca dosarul a ramas "exact la fel" ca atunci cand a fost restituit de judecatorii instantei supreme procurorilor DNA in vederea refacerii urmaririi penale. El a precizat ca, la un moment dat, prejudiciul din acest dosar fusese scazut de la noua miliarde de lei vechi la cinci miliarde de lei vechi, dar in prezent a fost urcat din nou la suma initiala.

Miron Mitrea a adaugat, tot atunci, ca ancheta in acest caz a fost inceputa in 2005 si nu este finalizata nici in prezent.

In 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anuntat pe Miron Mitrea ca incep din nou urmarirea penala impotriva lui, in dosarul privind fapte de coruptie.

In 31 ianuarie 2011, un complet de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie decisese restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Directia Nationala Anticoruptie, apreciind ca sunt anumite vicii de procedura. Decizia a fost contestata de DNA la completul de cinci judecatori al ICCJ, care a stabilit, cu doua voturi impotriva (judecatorii Aida Popa si Ionut Matei) si trei pentru (judecatorii Mariana Ghena, Georgeta Barbalata si Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.

Citeste si:
Liviu Dragnea, adus din penitenciar la Instanta suprema
Liviu Dragnea, adus din...

Completul de trei judecatori stabilise ca organele de urmarire penala i-au incalcat senatorului PSD Miron Mitrea dreptul la aparare, astfel ca s-a dispus restituirea dosarului acestuia la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea actului de sesizare a instantei.

Fost ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada 2000-2004, in prezent deputat, Miron Mitrea a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in 5 martie 2009, fiind acuzat de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Alaturi de Miron Mitrea au mai fost trimisi in judecata, si atunci, Irina Paula Jianu si Nicolae Popescu.
Irina Jianu a fost acuzata de dare de mita, folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosirea cu rea credinta a bunurilor societatilor, iar fostul arhitect sef al Primariei Voluntari, de fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC. Procurorii anticoruptie au precizat ca aceasta suma a reprezentat contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare efectuate, cu titlu gratuit si in lipsa unor contracte de antrepriza sau subantrepriza, de societatile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls si Regal Glass, toate din Bacau, la un imobil din judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Citeste si:
RADET, in faliment. Firea asigura ca bucurestenii vor avea apa calda
RADET intra in faliment....

Sursa foto: captura facebook.com/miron.mitrea

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Penny Market deschide doua magazine in Sibiu si Roman