"Sunt profund indignat de evenimentele care au avut loc in cursul noptii (de vineri spre sambata), in Piata Independentei" din Kiev, a declarat Ianukovici, citat intr-un comunicat, publicat sambata seara.

"Condamn actiunile care au dus la confruntare si la suferintele oamenilor", a adaugat el, afirmand ca cei care au recurs la forta vor fi pedepsiti.

Uniunea Europeana si Statele Unite, de asemenea, au condamnat violentele impotriva manifestantilor din Kiev.

"Statele Unite condamna violenta autoritatilor guvernamentale impotriva manifestantilor pasnici, la Kiev", a afirmat, sambata, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Jen Psaki.

"Violenta si intimidarea nu ar trebui sa aiba loc in Ucraina de astazi", a adaugat ea, indemnandu-i pe liderii ucraineni sa "respecte drepturile poporului lor la libertatea de reuniune si de exprimare".

Aceste drepturi sunt "fundamentale pentru o buna sanatate a democratiei si pentru respectarea valorilor universale, de care depinde parteneriatul Statelor Unite cu Ucraina", a subliniat Psaki.

Citeste si:

"Vom continua sa sustinem aspiratiile poporului ucrainean la o democratie europeana prospera. Integrarea europeana esta calea cea mai sigura pentru a ajunge la dezvoltarea economica si consolidarea democratiei in Ucraina", a apreciat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane.

Anterior, sefa diplomatiei europene Catherine Ashton si comisarul UE pentru Extindere si Politica de Vecinatate Stefan Füle au afirmat, intr-un comunicat, ca folosirea "nejustificata a fortei este impotriva principiilor fata de care toti participantii de la summitul de la Vilnius, inclusiv presedintele ucrainean, si-au exprimat adeziunea".

Presedintele Viktor Ianukovici a renuntat, saptamana trecuta, la negocierile Ucrainei in vederea semnarii acordului de asociere cu UE. Aceasta decizie a dus la organizarea unor manifestatii proeuropene in mai multe orase din Ucraina.

Liderii opozitiei ucrainene au cerut, vineri seara, demisia lui Ianukovici, dupa refuzul acestuia de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

Ulterior, fortele de ordine au intervenit in Piata Independentei din Kiev, unde aproximativ 1.000 de manifestanti ramasesera in urma protestelor de vineri.

"Manifestantii au fost dispersati cu brutalitate, zeci de persoane fiind ranite, iar alte zeci fiind retinute", a declarat deputatul Andrei Sevcenko.