El a precizat, la Antena 3, ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a inceput discutii informare cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene (CE), dar ca Guvernul incearca la acest moment sa nu inflameze lucrurile.
"Trebuie sa vedem in perioada urmatoare ce masuri avem sa contracaram si sa diminuam pagubele pentru cetateanul de rand. O sa incercam sa gasim solutii sa trecem de aceste blocaje. Chiar maine, in Parlament, vom analiza situatia", a spus Ponta.
El a aratat ca, in acest moment, relatia Romaniei cu institutiile financiare internationale este suspendata, iar lipsa de credibilitate astfel rezultata poate genera cresteri de dobanzi la imprumuturi si ale ratingurilor de tara, la care se adauga si imposibilitatea cresterii gradului de cofinantare a proiectelor europene din partea UE, fara sa fie insa "efecte imediate foarte grave".
Intrebat daca exista motive pentru suspendarea presedintelui, Ponta a raspuns ca motive exista, dar nu vrea sa anunte intentii in conditiile in care "AMR"-ul ramas pana la incheierea mandatului acestuia curge.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.
Premierul Victor Ponta a declarat, potrivit Mediafax, ca, in aceste conditii, Romania nu mai are practic acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
Discutarea in board-ul FMI a scrisorii de intentie si a memorandumului de politici economice incheiate cu autoritatile romane, programata pentru luna decembrie, va fi amanata intrucat documentele trebuie sa contina si semnatura presedintelui tarii.
Acordul este in vigoare, insa board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, asa cum era programat, scrisoarea de intentie si memorandumul cu Romania, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Voinea a afirmat, la Realitatea TV, ca o astfel de situatie poate avea ca efect cresterea costurilor de imprumut ale statului.