Tarile in care copiii straini obtin GARANTAT cetatenie la nastere

Cine vrea ca viitorul lui copil sa aiba dubla cetatenie poate alege ca acesta sa fie nascut pe teritoriul altei tari. In lume, exista 36 de state in care cetatenia este garantata la nastere, scrie Emirates247.

Din cele 196 din tari de pe Glob, ius soli (latina „dreptul locului”), care ofera automat cetatenie la nastere, este acordat in statele americane Antigua si Barbuda, Argentina, Barbados, Belize, Bolivia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Dominica, Ecuador, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Honduras, Jamaica, Mexic, Nicaragua, Peru, Panama, Paraguay, Federatia Sfantul Kitts si Nevis, Sfanta Lucia, Sfantul vicentiu si Grenadine, Trinidad si Tobago, Statele Unite ale Americii, Uruguay si Venezuela, in tarile asiatice Cambodgia, Malaezia si Pakistan, pe continentul african in statul Lesotho si in Republica Insulelor Fiji si in statul insular Tuvalu din Oceania.

Acest drept se acorda si in conditiile in care copilul este nascut in avion sau pe vapor, atata timp cat acestea circula pe teritoriului statului respectiv. Potrivit Centrului pentru Studii de Imigrare, aproximativ 400.000 de copii se nasc anual din imigranti ilegali in Statele Unite, adica 10% din toti copiii nascuti in tara.

In Europa, cetatenia se poate obtine prin ius sangvinis (latina „dreptul sangelui”). Asa ca un copil primeste cetatenie la nastere doar daca unul sau ambii parinti au cetatenia statului respectiv, asa cum se intampla in Armenia, Bulgaria, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Serbia, Slovacia, Turcia, Ucraina si Ungaria.

Germania a anuntat saptamana trecuta ca ar putea acorda cetatenie dubla la nastere copiilor cu parinti straini, in urma unui acord de guvernare intre conservatorii cancelarului Angela Merkel si social-democrati.

Citeste si:
Permise false obţinute de cetăţeni români într-o ţară africană
Permise false obţinute de...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri