Fostul deputat Dan Pasat a fost condamnat definitiv, joi, de instanta suprema, la trei ani de inchisoare cu executare, pentru santaj si fapte de coruptie, scrie Mediafax.

Completul de cinci judecatori al instantei supreme a mentinut integral decizia din 10 aprilie, prin care Dan Pasat a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, fiind astfel respinse recursurile facute de fostul deputat si de procurorii DNA.

Constantin Marin a fost condamnat la cinci luni de inchisoare cu suspendare pentru doua fapte de santaj, iar Vasile Preda, fost primar al comunei Varasti, judetul Giurgiu, a primit o pedeapsa de opt luni de inchisoare cu suspendare pentru marturie mincinoasa.

Decizia Completului de cinci judecatori este definitiva, Dan Pasat urmand sa fie incarcerat.

Biroul de executari penale al instantei supreme va transmite minuta deciziei la Biroul Urmariri din cadrul Politiei Capitalei, ofiterii urmand sa puna in executare mandatul.

In 10 aprilie, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe Dan Pasat la trei ani de inchisoare cu executare pentru trei fapte de santaj si la 11 luni de inchisoare pentru operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Pedepsele dispuse in cazul lui Dan Pasat au fost contopite, instanta dispunand ca acesta sa o execute pe cea mai grea, de trei ani de inchisoare.

Constantin Marin a fost condamnat, in 10 aprilie, la cinci luni de inchisoare cu suspendare, iar Vasile Preda, la opt luni de inchisoare cu suspendare.

Instanta i-a obligat pe Dan Pasat si Constantin Marin sa plateasca, in solidar, cate 5.000 de euro daune morale catre Adrian Marian Ionel si Costin Ionut Ionel.

Judecatorii au mai dispus confiscarea a 1.836.608,59 lei de la Dan Pasat, reprezentand sumele incasate de SC Prod Invest SRL ca urmare a activitatii infractionale desfasurate de fostul deputat.

Instanta a mentinut sechestrul asigurator instituit de procurorii DNA in 8 martie 2011 asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Dan Pasat pana la concurenta sumei de 1.836.608,59 lei si 5.000 de euro, precum si sechestrul asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Constantin Marin pana la concurenta sumei de 5.000 de euro.

Decizia a fost contestata de cei trei inculpati si de procurorii DNA la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care joi a dat o sentinta definitiva in acest dosar.

Fostul deputat PDL Dan Pasat, Constantin Marin si Vasile Preda, primar al comunei Varasti, judetul Giurgiu, la data faptelor, au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 8 aprilie 2011.

Potrivit DNA, in perioada octombrie - noiembrie 2009, Dan Pasat, sprijinit de Constantin Marin, ar fi amenintat verbal si fizic, in mai multe randuri, doi reprezentanti ai firmei Agro Clas SRL Teleorman, iar in 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenta asupra acestora. Amenintarile vizau integritatea fizica a celor doi reprezentanti ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti, judetul Giurgiu.

Totodata, prin amenintari si sprijinit de Marin Constantin, Pasat ar fi incercat sa il convinga pe unul dintre cei doi reprezentanti ai firmei sa mearga la sediul Primariei din comuna Toporu si sa faca demersurile necesare pe langa primar in vederea incasarii sumei de 290.000 de lei, bani care s-ar fi cuvenit firmei Agro Clas SRL din executarea unui contractul de aductiune apa potabila. Acesti bani ar fi urmat sa ii fie remisi lui Dan Pasat.

Procurorii au mai sustinut ca, in cursul lunii noiembrie 2009, Pasat ar fi exercitat presiuni psihice, amenintandu-l pe primarul comunei Toporu, pentru a rezilia un contract cu SC Agro Clas SRL si a efectua platile aferente derularii contractului catre firma lui Dan Pasat - SC Prod Invest SRL, in conditiile in care aceasta din urma efectuase numai anumite lucrari subcontractate. Contractul, in valoare totala de 3.848.719 lei, avea ca obiect "alimentarea cu apa potabila a comunei Toporu".

Totodata, potrivit procurorilor, Dan Pasat ar fi incercat sa il constranga pe primarul comunei Toporu "sa faca demersuri ilicite" prin care sa favorizeze firma fostului deputat la castigarea licitatiei publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive in localitate. Procedura de achizitie publica trebuia sa aiba loc in decembrie 2009 - martie 2010.

In perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, Dan Pasat ar fi efectuat demersuri, in calitate de administrator de facto in reprezentarea intereselor societatii sale, SC Prod Invest SRL, pe langa primarii localitatilor Toporu, Bulbucata, Bucsani, Varasti, Letca Noua, Valea Dragului, pentru a-i determina sa efectueze plati, cu prioritate, catre firma sa ori sa o favorizeze in obtinerea unor contracte privind lucrari de interes public, printre care baze sportive sau extindere sediu primarie.

Astfel, Pasat ar fi desfasurat operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu calitatea de deputat, obtinand foloase necuvenite in suma de 1.836.608,59 de lei.

Procurorii l-au acuzat pe Vasile Preda ca, atunci cand a fost audiat pe parcursul urmaririi penale in calitate de martor, a facut afirmatii mincinoase sau nu a spus tot ce stie despre demersurile facute de Dan Pasat pentru a obtine foloase necuvenite pentru firma in care figura ca asociat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri