Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu in legatura cu situatia de la Pungesti, unde reprezentantii institutiei s-au deplasat pentru a discuta cu oficialitatile din cadrul primariei, reprezentantii Janadarmeriei si cu participantii la proteste, verificarile fiind in curs de desfasurare.

"In exercitarea atributiilor conferite de lege, reprezentantii institutiei Avocatul Poporului s-au deplasat in comuna Pungesti, unde au discutat cu oficialitatile din cadrul primariei. De asemenea, au fost initiate intalniri cu reprezentantii Jandarmeriei si urmeaza sa aiba loc discutii cu participantii la protest. Verificarile sunt in curs de desfasurare, iar concluziile vor fi aduse la cunostinta opiniei publice", se arata intr-un comunicat al institutiei, potrivit Mediafax.

Politia Vaslui a constituit o "zona speciala de siguranta" in localitatile Silistea si Pungesti, dupa protestele fata de explorarea gazelor de sist in zona de catre compania americana Chevron.

Cererea de ridicare a restrictiilor de circulatie instituite, formulata de un reprezentant al protestatarilor, a fost respinsa, joi, de Judecatoria Vaslui.

Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie, pe drumul judetean Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in concesiune de catre Chevron. Initial, protestul a fost pasnic, insa la un moment dat protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite, detinuta de catre Chevron, o parte dintre ei intrand pe terenul companiei petroliere si aruncand cu pietre in camioanele frmei angajate de catre Chevron. Totodata, oamenii au inceput sa traga de gardurile imprejmuitoare reusind sa le darame aproape in totalitate.

Cativa dintre protestatari au fost ridicati si dusi in masinile Jandarmeriei pentru a da declaratii, in timp ce altii s-au intins pe jos, pe sosea, pentru a nu permite acestor autovehicule sa iasa din zona, manifestantii imbrancindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au intins pe sosea au fost luati pe sus de catre jadarmi si dusi pe marginea soselei.

In urma acestor incidente, Politia Vaslui a constituit o "zona speciala de siguranta" in localitatile Silistea si Pungesti, unde Chevron detine un perimetru de 20.000 de metri patrati in vederea explorarii gazelor de sist, iar numarul fortelor de ordine a fost suplimentat considerabil.

Astfel, printr-o dispozitie a sefului Politiei Municipale Vaslui, in localitatile Silistea si Pungesti, precum si pe sectorul de drum judetean care leaga cele doua sate, a fost suplimentat considerabil numarul fortelor de ordine care patruleaza, fiind vorba in special de jandarmi.

De asemenea, Jandarmeria si Politia au instituit filtre pe drumul judetean Vaslui - Garceni, la Silistea si la Pungesti, iar orice persoana care trece prin zona este legitimata de catre fortele de ordine.

Totodata, jandarmii nu permit oprirea masinilor sau a persoanelor care merg pe jos in dreptul perimetrului detinut de Chevron.

Incidente intre jandarmi si localnicii din Pungesti au avut loc si in 2 decembrie, cand Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti. Mai multi protestatari au acuzat atunci ca au fost agresati de jandarmi.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri