Miza politica majora a anului 2014 va fi reprezentata de alegerea viitorului presedinte, fapt care va face ca toate celelalte mize, inclusiv cea reprezentata de scrutinul pentru Parlamentul European, sa fie subsecvente, noteaza Mediafax.

Intrebarea politica majora a inceputului anului 2014 este legata de USL si de momentul in care acest proiect politic, care a debutat in februarie 2011, va fi considerat epuizat.

De raspunsul la aceasta intrebare depinde, in esenta, intreg parcursul politic al anului 2014.

Daca USL se mentine ca proiect politic, atunci actualul status-quo se perpetueaza in conditiile intelegerii initiale, care prevede ca liderul PNL, Crin Antonescu, este candidatul Uniunii la prezidentiale.

Daca USL se rupe, reconfigurarea scenei politice devine iminenta, in contextul in care va fi necesara conturarea si probarea unei noi majoritati parlamentare care, in lipsa PNL, va trebui sa sprijine Guvernul.

Citeste si:
Tariceanu: Ruperea USL, o decizie pripita
Tariceanu: Ruperea USL, o...

Anul 2014 ar putea fi anul ruperii USL.

Tensiunile dintre co-presedintii Victor Ponta si Crin Antonescu, dar si faptul ca majoritatea parlamentara nu a functionat in momente politice cheie, evidentiate la sfarsitul sesiunii parlamentare trecute, denota faptul ca ruperea USL ar putea fi iminenta.

Potrivit unui scenariu vehiculat in Parlament, USL ar putea sa se rupa chiar la inceputul anului 2014, respectiv la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie.


In acest prim scenariu,
PSD ar putea convoca in luna martie un Congres prin care sa stabileasca o alianta electorala cu UNPR si PC la alegerile europarlamentare si sa decida asupra unui candidat propriu la alegerile prezidentiale.

Citeste si:
Adio, USL? Marti, ultima noapte de dragoste, intaia noapte de...
Adio, USL? Marti, ultima...

Al doilea scenariu vizeaza ruperea USL inainte de alegerile europarlamentare din luna mai, pentru a permite PSD si PNL sa candideze separat in conditii reale de campanie, in care candidatii fiecarui partid se pot ataca politic, fara a exista componenta de apartenenta la Uniune.

Al treilea scenariu are in vedere ruperea USL imediat dupa alegerile europarlamentare. Din perspectiva acestui scenariu, PSD si PNL ar urma sa candideze separat la europarlamentare, ruptura fiind determinata de scorul mai mare obtinut de PSD, care ar reclama, ulterior, sa dea si candidatul la prezidentiale in virtutea ponderii detinute la nivelul electoratului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Politiștii au dat amenzi de 120.000 lei pentru nerespectarea stării de alertă
Setari Cookie-uri