Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine ca angajatii din educatie vor primi salariile cu o intarziere de aproximativ o saptamana, din cauza unui ordin al Ministerului Finantelor privind noile masuri fiscal-bugetare, care a fost emis in decembrie si pus in aplicare din ianuarie, scrie Mediafax.

Potrivit FSLI, Ministerul Finantelor Publice a emis in decembrie 2013 un ordin pentru punerea in aplicare a OU 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare. Actul normativ trebuie pus in practica incepand din 1 ianuarie 2014, in conditiile in care Trezoreriile judetene nu au o logistica adaptata noilor cerinte, iar serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile de invatamant au foarte mult de munca pentru intocmirea documentelor care stau la baza platii salariilor.

Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a spus ca "victimele acestei masuri prost aplicate" sunt, in primul rand, salariatii din invatamant, care vor primi salariile cu o intarziere de aproximativ o saptamana. "Avand in vedere ca noile cerinte impuse de MFP implica calculul salariilor pe cicluri de invatamant, serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile scolare vor fi excesiv birocratizate pentru ca sunt foarte multe cadre didactice care predau la doua sau trei cicluri de invatamant, primar, gimnazial si liceal, si salariile acestora si darile aferente catre stat trebuie calculate separat", a mai spus Simion Hancescu, citat in comunicat.

Potrivit liderului FSLI, nu trebuie omis nici faptul ca multi dintre salariatii din educatie au rate la banci, iar intarzierea achitarii acestora inseamna penalizari, "pe care nu le plateste Guvernul". Presedintele FSLI considera ca Ministerul Finantelor ar fi trebuit sa faca aceasta schimbare treptat, astfel incat personalul din invatamant sa nu aiba de suferit.

"Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice trebuie sa gaseasca urgent o solutie, pentru ca plata salariilor sa fie facuta in cel mai scurt timp", a mai spus Hancescu. El a precizat ca plata salariilor in invatamant ar fi trebuit sa inceapa din 5 ianuarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri