O impresie optimista, usor in crestere fata de anul trecut, vine de la aproape 22% dintre romani. Ei cred ca economia tarii va avea un curs pozitiv in acest an, in timp ce 29% dintre ei se asteapta la o stagnare economica. Totodata, 23,6%, mai putin cu 2% fata de 2013, apreciaza ca tara se indreapta intr-o directie buna.

Unde sunt optimistii Romaniei

Barbatii sunt ceva mai optimisti decat femeile, iar cei care cred intr-o schimbare pozitiva sunt oamenii din categoria 35-49 de ani, comparativ cu tinerii si batranii care se arata mai pesimisti. Totusi, exprimarea optimismului tine cont si de venituri, fapt pentru care persoanele active si cu venituri ridicate au oferit raspunsuri pozitive.

Cei mai optimisti sunt locuitorii din Banat-Crisana-Maramures, iar cei mai pesimisti sunt cei care traiesc in Transilvania.

Romanii, despre propriul trai

Optimismul se micsoreaza cand vine vorba de propriul nivel de trai. Asa ca 17,2% dintre romani cred ca vor trai mai bine in 2014, adica jumatate din cei pesimisti (36,6%) care se asteapta sa traiasca mai prost in acest an. Totusi, 40% dintre respondenti cred ca 2014 va fi la fel ca 2013 in privinta nivelului de trai.

Tinerii sunt ceva mai optimisti decat celelalte categorii de populatie in privinta propriului nivel de trai in acest an. In schimb, categoria 50-64 de ani este mult mai pesimista decat celelalte categorii de populatie, iar majoritatea declara ca de asteapta sa traiasca mai rau decat in 2014.

Sursa foto: Mediafax foto