"Daca primul ministru nu isi asuma emiterea unei OUG care sa corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedura penala, este emblema coruptiei. Are destule altele care l-au situat deja in sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pamanturile la CJ Braila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea il arata ca fiind un om corupt, dar in cazul in care nu face urgent modificarile care trebuie facute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupti si devine primul responsabil ca nu a actionat cand trebuia", a afirmat Traian Basescu.

Imi asum eroarea de a nu fi inteles articolul 140 din CPP

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca isi asuma promulgarea Codului de Procedura Penala, fiind responsabilitatea presedintelui, precum si eroarea de a nu fi inteles sensul articolului 140 din Cod, mentionand insa ca asta nu inseamna ca legea nu poate fi corectata.

"Eu imi asum promulgarea Codului de procedura penala, pentru ca asta este resposnabilitatea presedintelui. In acelasi timp, imi asum si eroarea de a nu fi inteles sensul articolului 140 din Codul de procedura penala. Asta nu insemana ca nu trebuie corectat", a spus Basescu.

Nici eu nu sunt un penalist

El a tinut sa sublinieze ca juristii de la Presedintie sunt constitutionalisti, nu penalisti. "Nici eu nu sunt un penalist", a spus Basescu. El a subliniat ca isi asuma neintelegerea articoului privind utilizarea mijloacelor tehnice, dar asta nu insemana ca nu trebuie corectata o eroare.

"Asa cum pe 15 octombrie noaptea s-a elaborat o OUG pe care Ponta a adopat-o pe 16 octombrie, in sedinta de Guvern, pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate sa rezolve si problema Codului de procedura penala", a spus Basescu. Guvernul a prezentat o scrisoare pe care presedintele Basescu i-a transmis-o, joi, premierului Ponta in care solicita adoptarea unei Ordonante de Urgenta privind noul Cod penal si Codul de procedura penala, dar si raspunsul in care Ponta aminteste ca cele doua coduri au fost initiate de Guvernul Boc.

Citeste si:

Presedintele atentioneaza ca, fara o Ordonanta de Urgenta, exista un risc semnificativ ca probatiunea in cauzele penale sa devina extrem de dificila, iar premierul ii cere sa isi asume raspunderea pentru ca a promulgat cele doua Coduri.

In scrisoarea transmisa, joi, de catre presedintele Traian Basescu, dar prezentata public de Guvern, seful statului arata ca se vede nevoit sa solicite adoptarea unei ordonante de urgenta, avand in vedere ca Guvernul nu a adoptat un astfel de act in sedinta de miercuri, prima in care putea adopta astfel de ordonante si ultima inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri.

Presedintele arata ca este nevoie de o Ordonanta care sa modifice dispozitiile din Codul de procedura penala privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnica. In scrisoarea de raspuns, Ponta ii aminteste insa ca aceste coduri au fost adoptate de Guvernul Boc si ii cere sa isi asume public raspunderea pentru faptul ca le-a promulgat. Ponta precizeaza totodata ca ministrul Justitiei va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislatiei, dupa discusia avuta, joi, la CSM.