Belgia face curatenie: cetatenii de alta nationalitate sunt invitati sa paraseasca tara. Romanii, in top

Peste 2.700 de cetateni din alte tari europene care locuiesc insa in Belgia au primit scrisori prin care li se cerea sa paraseasca tara intrucat ar reprezenta o "povara" pentru sistemul de sanatate, informeaza Euronews.

Este vorba de 2.712 cetateni ai altor tari din Uniunea Europeana care locuiesc in Belgia. Numarul celor care au primit astfel de "invitatii" din partea autoritatilor belgiene s-a triplat in ultimii trei ani.

Nici macar faptul ca acesti cetateni aveau un loc de munca stabil nu le-a impiedicat pe autoritati sa ia o astfel de masura. Acesta este si cazul unui cantaret italian la acordeon, care a trait in ultimii trei ani in Bruxelles si care are un contract de munca. 30% din salariu este sustinut de statul belgian.

"Atunci cand primesti un ordin de evacuare nu mai poti munci, nu mai ai o identitate intrucat iti iau pana si buletinul", sustine cetateanul italian.

Potrivit Directivei europene pentru libera circulatie a muncitorilor, rezidentii nu trebuie sa devina o povara pentru sistemul de asistenta sociala a tarii in care locuiesc la inceputul sederii lor. Astfel, tarile Uniunii Europene au dreptul de a expulza cetateni de alta nationalitate.

Citeste si:
Rares Bogdan: Dezbaterea lui Iohannis, dupa model american
Rares Bogdan: Dezbaterea lui...

Cei care sunt vizati de autoritatile belgiene sunt oameni care si-au pierdut locurile de munca sau studenti care si-au finalizat studiile.

"Nu este o situatie severa. Este un lucru rezonabil si este in concordanta cu legislatia europeana. Legea ne da dreptul sa actionam astfel", a declarat un reprezentat al Oficiului Belgian pentru cetateni straini.

Cele mai multe cereri au fost trimise cetatenilor de origine romana si bulgara, urmati de spanioli si italieni.

"Cetatenii europeni au dreptul sa stea pentru trei luni in orice tara din UE fara nicio o obligatie si fara a putea cere beneficii pe durata sederii. Pana la sase luni poti sta intr-o anumita tara doar daca demonstrezi ca esti in cautare de loc de munca. Dupa aceasta perioada nu mai poti locui in acea tara decat daca poti sa te intretii financiar singur si beneficiezi de o asigurare de sanatate", precizeaza un purtator de cuvand al Comisiei Europene.

Citeste si:
ANUL BREXIT: Românii sunt a doua cea mai mare minoritate din Marea...
ANUL BREXIT: Românii sunt a...

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri