Intrebarea legata de numarul romanilor care vor emigra in Regatul Unit in anul 2014, odata cu eliminarea restrictiilor de pe piata muncii, a reprezentant un subiect interpretat gresit de-a lungul timpului, care continua sa fie discutat, spune ambasadorului roman la Londra, Ion Jinga, relateaza huffingtonpost.co.uk. Acesta evidentiaza cu date statistice ca interesul romanilor pentru Marea Britanie nu este nici pe departe atat de crescut precum se estimeaza.

Potrivit acestuia, politicienii din partidul UK Independence Party (UKIP) au facut cele mai ingrijoratoare predictii privind efectul deschiderii granitelor pe piata muncii britanice, estimand ca 29 de milioane de romani si bulgari vor invada Regatul. In acelasi timp, experti americani au estimat ca 385.000 de persoane vor veni din cele doua tari pe parcursul a cinci ani, in timp pe Migration Watch a avansat cifra de 50.000 de persoane pe an, dupa ce initial predictiile se ridicau la 70.000 de emigranti anual.

Un sondaj comandat de BBC arata ca mai putin de 1% dintre adultii romani si-ar putea cauta de lucru in UK, respectiv un total de 15-20.000 de pesoane. In acelasi timp, un raport comandat de guvernul britanic in 2010 estima ca un numar de 8.000 de romani vor sosi in Regatul Unit in anul 2014.

De la 8.000 de persoane la 385.000 de persoane, nemailuand in calcul estimarea de 29 de miloane, este o mare diferenta, care naste specultatii, exploatate de presa de scandal si de politicienii xenofobi.

"Comentariile mele sunt bazate doar pe date oficiale: cu primul zbor din Romania de pe 1 ianuarie doar doi romani au venit in Marea Britanie pentru a profita de avantajele ridicarii restrictiilor de pe piata muncii. Potrivit unei anchete a Sunday People, companiile aeriene si agentiile de voiaj din Romania au inregistrat scaderi sau stagnari in ceea ce priveste numarul de romani care au calatorit catre Marea Britanie dupa ridicarea restrictiilor. Departamentul Consular al Ambasadei noastre nu a primit mai multe solicitari de servicii de la romani in ultima luna, comparativ cu perioada similara din 2013. Mai mult, premierul David Cameron a declarat ca nivelul imigratiei din Romania si Bulgaria s-a dovedit a fi unul «rezonabi» dupa ridicarea restrictiilor, la inceputul anului", a explicat Ion Jinga.

In plus, potrivit lui Jinga, datele oficiale privind numarul de intrari ale cetatenilor straini in UK pentru anul fiscal 2012-2013 arata o scadere de 22% in randul romanilor comparativ cu perioada 2011-2012. Pe de alta parte, intrarile spaniolilor au crescut cu 50%, cele ale grecilor cu 43%, ale portughezilor – 43%, ungurilor, ungurilor - 36% si italienilor – 35%.

Ion Jinga subliniaza ca presa influenteaza opinia publica, insa diferentele clare intre previziuni, estimari si realitate.

El mai spune ca deocamdata nu stie cati romani au venit in Marea Britanie in luna ianuarie, statisticele fiind disponibile abia in luna mai, insa arata ca romanii, cetateni ai Uniunii Europene, au pe deplin dreptul de a calatori liber si de a-si gasi un loc de munca in toate cele 28 de state membre.

In plus, acesta a aratat ca anagajatorii britanici au promovat doar luna trecuta peste 10.300 de locuri de munca pe un site de job-uri romanesc.

"Se pare insa ca romanii nu sunt asa de dornici sa vina", a incheiat Jinga.

Sursa foto: londra.mae.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri