“Costurile totale generate de afectiunile neuro-psihice au fost, in anul 2010, de 798 miliarde de euro la nivel european si de 11 miliarde de euro in Romania. Dintre acestea, in tara noastra, costuri de 1,26 miliarde de euro au fost cauzate doar de impactul tulburarilor depresive majore. Prin urmare, avand in vedere PIB-ul Romaniei din 2010 de 124 miliarde de euro, rezulta ca, anual, Romania pierde peste 1% din Produsul Intern Brut din cauza costurilor generate de tulburarile depresive majore”, sustine Andreea Enache-Tonoiu, director general al Centrului Medical Bellanima.

La nivel european, in fiecare an, 1 din 15 persoane sufera de un episod depresiv major (aproximativ 6%). Daca sunt luate in considerare si tulburarile anxioase si toate formele de depresie, aceasta cifra ajunge la 4 din 15 (26%). Mai mult, tulburarile depresive sunt raspunzatoare pentru 12,4% din totalul anilor de incapacitate generati de toate bolile fizice si psihice, ceea ce face ca depresia sa fie boala cronica cu cel mai mare impact profesional, social si economic la nivel european.

Unul din sase cazuri de depresie este cauzat de stresul legat de locul de munca.

Centrul Medical Bellanima este prima clinica din Romania dedicata tratarii depresiei. Abordarea este una integrata si sistemica, in care psihiatrul, psihoterapeutul, psihologul clinician, clientul si familia acestuia lucreaza in echipa. Bellanima a incheiat un parteneriat academic, de cercetare si practica cu Sigmund Freud University din Viena.

Sursa foto: Depresie, Shutterstock.com