19 romani ai retelei "Obezu", condamnati in Franta pentru furt de utilaje agricole

Cei 19 membri romani ai unei retele specializate in furturi de utilaje agricole au fost condamnati joi la pedepse cuprinse intre 18 luni si sase ani de inchisoare de Tribunalul Corectional de la Nancy (vest), relateaza postul France 3 in pagina electronica.

Potrivit postului, la citirea hotararii, in sala se mai aflau doar doi dintre condamnati. Condamnatii, cu varste cuprinse intre 26 si 52 de ani, sunt cu totii originari din orasul Borsa, in nordul Romaniei. Comanditarii retelei, care au primit cele mai mari pedepse, nu s-au prezentat la tribunal, care i-a condamnat in absenta.

La deschiderea procesului, luni, doar zece dintre cei 19 inculpati s-au prezentat in fata instantei, "doar executantii", potrivit unuia dintre avocatii apararii, Samira Boudiba. La enuntarea deciziei, in sala se mai aflau doar doi hoti. Unul, condamnat la 18 luni de inchisoare, a putut sa paraseasca sala, liber, pedeapsa pronuntata fiind acoperita de perioada de detentie provizorie. Celalalt, condamnat la sase ani de inchisoare, a fost incarcerat, potrivit Mediafax.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele celorlalti condamnati, inclusiv ale liderilor retelei, cunoscuta sub numele "Obezu", care nu au venit in Franta.

Tribunalul a pronuntat impotriva comanditarilor pedepse un pic mai mici decat cele cerute de catre Parchet, si anume de sapte ani, pedeapsa maxim prevazuta. In rechizitoriu, procurorul adjunct Grégory Weil afirma ca vrea sa "faca operatiunile (de furt) deficitare" pentru hoti.

Citeste si:
Petiție online pentru preluarea controlului Libanului de către Franța
Petiție online pentru...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Potrivit acuzatiei, raufacatorii actionau in echipe, pe timpul noptii, adesea in weekend, si vizau, la intamplare, sedii ale unor societati sau exploatatii agricole izolate, dar situate in apropierea drumurilor importante, in incinta carora patrundeau prin efractie. Erau furate tractoare, excavatoare, incarcatoare sau compactoare, care erau incarcate in camioane.

Ancheta a permis stabilirea unui prejudiciu total in valoare de aproximativ opt milioane de euro. Reteaua a comis peste 60 de furturi, in care au fost furate 130 de utilaje, a stabilit instructia. Faptele au fost comise in perioada 2008-2010, in nord-estul Frantei, in special in Bourgogne, pe Valea Ronului si in Belgia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri