A scazut numarul de locuri de munca vacante. Unde muncim?

Numarul locurilor de munca vacante a scazut in ultimele trei luni ale anului trecut cu 1.600, la 31.400, fata de trimestrul al treilea, iar comparativ cu aceeasi perioada din 2012 este mai mare cu 8.200, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).

Rata locurilor de munca vacante a fost in trimestrul al patrulea de 0,74%, in scadere cu 0,04 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2012, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,19 puncte.

Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,88%), respectiv in administratia publica (2,65%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,04%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,16%), potrivit Mediafax.

In industria prelucratoare s-a concentrat 28% (8.800 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata s-a plasat la 0,85%. Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 6.400 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 3.400 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.200 locuri vacante in invatamant.

Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata exprimata prin intermediul locurilor de munca vacante in industria extractiva (doar 20 de locuri vacante), respectiv in tranzactii imobiliare (100 locuri vacante).

Citeste si:
Coronavirus | 190 de cazuri noi. Numărul total se apropie de 9.000
Coronavirus | 190 de cazuri...

"Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scaderi in ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante s-au regasit in industria prelucratoare (-0,17 puncte procentuale), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (-0,16 puncte procentuale), respectiv in activitatile de spectacole, culturale si recreative (-0,15 puncte procentuale). In administratia publica (+0,52 puncte procentuale) si in tranzactii imobiliare (+0,15 puncte procentuale) s-au inregistrat cele mai importante cresteri ale indicatorului", arata INS, intr-un comunicat.
In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante cele mai relevante diminuari s-au regasit in activitatile aferente industriei prelucratoare (-1.700 locuri vacante), respectiv in cele de comert (-600 locuri vacante), iar activitatile economice care au cunoscut cresteri mai importante au fost cele de administratie publica (+1.200 locuri vacante) si de servicii administrative si servicii suport (+200 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri in majoritatea activitatilor economice, cele mai accentuate au fost in alte activitati de servicii (+2,49 puncte procentuale), respectiv in administratia publica (+1,39 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cea mai importanta diminuare s-au aflat activitatile de sanatate si asistenta sociala (-0,43 puncte procentuale).

Acelasi trend ascendent a fost urmat si in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri fiind inregistrate in administratia publica (+3.400 locuri vacante), invatamant (+1.700 locuri vacante), respectiv in industria prelucratoare (+1.600 locuri vacante), iar in sanatate si asistenta sociala (-1.200 locuri vacante) a fost cea mai semnificativa diminuare a indicatorului analizat.

In trimestrul IV 2013, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei cat si a locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,16%, respectiv 10.700 locuri vacante), de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,8%, respectiv 4.200 locuri vacante), respectiv pentru cele de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,74%, respectiv 4.100 locuri vacante).

Citeste si:
Top 5 cele mai mici salarii medii nete în luna aprilie
Top 5 cele mai mici salarii...

La polul opus, cu cea mai scazuta valoare a ratei locurilor de munca vacante s-au regasit ocupatiile de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (0,4%), iar numarul locurilor de munca vacante a fost cel mai scazut in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (100 locuri vacante).

"Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scaderi atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante s-au regasit in ocupatiile de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente) - grupa majora 8 (-0,19 puncte procentuale, respectiv -1,1 mii locuri vacante), respectiv de muncitori necalificati - grupa majora 9 (-0,15 puncte procentuale, respectiv -0,9 mii locuri vacante). Rata locurilor de munca vacante a inregistrat cea mai relevanta crestere in ocupatiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (+0,11 puncte procentuale), iar numarul locurilor de munca vacante in cele de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+0,6 mii locuri vacante)", arata sursa citata.

INS noteaza ca fata de acelasi trimestru al anului anterior cea mai importanta crestere atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante s-a regasit in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+0,51 puncte procentuale, respectiv +4.800 locuri vacante).

Usoare diminuari ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,05 puncte procentuale), respectiv de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (-0,02 puncte procentuale).

Citeste si:
KFC vrea să angajeze 400 de persoane: venituri începând de la 2.400...
KFC vrea să angajeze 400 de...

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, singura scadere s-a regasit in randul ocupatiilor de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (100 locuri vacante).

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri