Profesorii care participa la simularea Bacalaureatului trebuie sa fie platiti. Acordarea unor zile libere compensatorii, asa cum propune ministrul Educatiei, nu este o solutie intrucat acestia au deja zile libere pe care nu le pot lua, a declarat liderul FSLI, Simion Hancescu.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a spus ca o decizie privind o eventuala acordare de zile libere profesorilor care participa la simularea examenului de bacalaureat ar trebui luata in Comisia de Dialog Social, iar pana acum aceasta nu a avut loc, potrivit Mediafax.

Pe de alta parte, liderul sindical considera ca aceasta nu poate fi o solutie, intrucat profesorii nu ar avea cand sa isi ia zile libere.

"Nu stiu cand sa stea acasa, mai ales ca zilele libere pe care le au pana acum nu le pot efectua. Cel mai corect era sa se faca o plata, pentru ca volumul de munca este foarte mare, adica 30-40 de ore pentru corectura. Cand sa faca asta, noaptea? Corect era sa se gaseasca solutii sa-i plateasca, mai ales ca salariile sunt oricum de mizerie", a spus Simion Hancescu.

Presedintele FSLI a adaugat ca o eventuala boicotare a simularii bacalaureatului este si un semnal serios pentru examenul din vara. Hancescu a precizat ca exista posibilitatea ca numarul profesorilor care vor refuza sa participe la acest examen sa fie foarte mare, mai ales in contextul scandalurilor din ultimii ani.

Legea care scoate la lumina...
Citeste si: Ce salarii au directorii marilor companii listate pe bursa romaneasca

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat sambata, la Bistrita, ca profesorii implicati in simularile nationale nu vor fi platiti, dar vor beneficia de timp liber si de recuperare.

"Eu nu cred ca putem conditiona un act didactic - simularile - de un anumit tip de solicitari de ordin financiar. Aceste simulari se cunosc de luni de zile, nu e ceva ce a fost introdus saptamana trecuta, am discutat inclusiv cu sindicatele si am stabilit ca persoanele implicate in aceste procese evident vor beneficia de timp liber, de recuperare. Nu s-a pus problema niciodata sa discutam despre o plata dupa sistemul examenelor nationale", a declarat ministrul Pricopie.

Intrebat in legatura cu boicotul anuntat vineri de FSLI la Vaslui, la simularile examenului de bacalaureat, care incep in 3 martie, Pricopie a spus ca nu cunoaste situatia.

"Nu cunosc exact situatia de la Vaslui, nu mi-a fost adusa la cunostinta. Stiu ca existau unele discutii, dar nu o pozitie ferma. Nu am de la inspectorul general vreo informare potrivit careia nu s-ar putea sustine simularile saptamana viitoare prin neimplicarea cadrelor didactice, pentru ca eu nu cred ca este cazul", a afirmat Pricopie.
Remus Pricopie a adaugat ca Ministerul Educatiei ramane deschis "pe orice tip de subiect pe relatia cu sindicatele".

Elevii intra in vacanta de...
Citeste si: Elevii intra in vacanta mare. Anul scolar 2019-2020 incepe mai devreme

Intrebat daca vor fi sanctionati profesorii care vor refuza sa se prezinte la simulari, Pricopie a raspuns: "Nu iau in calcul asa ceva".

Liderii FSLI din judetul Vaslui anuntau, vineri, ca vor boicota simularea examenului de bacalaureat, prin neparticiparea profesorilor la supravegherea elevilor si la corectarea tezelor.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui au declarat luni ca simularea examenului de bacalaureat se desfasoara in conditii normale.

De partea cealalta, reprezentantii sindicatelor din invatamant sustin ca exista foarte multi de profesori de limba romana care nu vor lua parte la corectarea lucrarilor.

Topul salariilor in...
Citeste si: Ce salarii platesc Petrom, BRD si celalalte mari companii de pe bursa

"Din ce am discutat cu liderii nostri de sindicat din licee, in special din municipiul Vaslui, majoritatea profesorilor de limba romana refuza sa mearga la evaluare. Acest lucru se va vedea foarte bine dupa ora 16.00, cand, teoretic, ar trebui sa inceapa corectarea tezelor. Probabil ca Inspectoratul Scolar va apela la profesori de gimnaziu, care nu vad cum vor evalua tezele daca ei nu cunosc nici programa scolara. Insa, important este un singur lucru: membrii nostri de sindicat sa nu realizeze o sarcina in plus, care nu este trecuta in fisa postului, aceea de a participa la aceste simulari ale bacalaureatului", a declarat liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant Vaslui, Sorin Tiplea.

Potrivit calendarului privind organizarea si desfasurarea simularii bacalaureatului, la care participa, in premiera, si elevii din clasa a XI-a, in 3 martie este sustinuta proba la limba si literatura romana, in 4 martie - la limba si literatura materna, in 5 martie va fi proba obligatorie a profilului si in 7 martie, proba la alegere a profilului si specializarii. Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afisate in 14 martie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Romanii care lucreaza in marketing, cele mai mici salarii din regiune