Aproape 400 din cei 500 de angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, care din 1 martie se afla in somaj tehnic, vor fi disponibilizati din aprilie si pana la mijlocul lunii mai, sustine liderul sindical Cristian Albu, care spune ca in prezent sunt negocieri pentru plati compensatorii.

Presedintele Sindicatului Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat, joi, corespondentului Mediafax ca aproximativ 400 din cei 500 de angajati ai companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, care din 1 martie se afla in somaj tehnic, vor fi disponibilizati, incepand de luna viitoare si pana la mijlocul lunii mai.
Albu a spus ca sindicatul, care reprezinta angajatii companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, se afla, in prezent, in consultari cu patronatul pentru gasirea unei solutii de acordare a unor plati compensatorii, astfel incat impactul social sa fie cat mai mic.
"In urma primirii intentiei de disponibilizare colectiva, sindicatul se afla in consultari cu patronatul si consideram ca va trebui sa gasim o solutie de comun acord pentru ca impactul social sa fie diminuat asupra salariatilor care sunt supusi procesului de disponibilizare. Asta ar insemna ca patronatul sa plateasca un anumit cuantum in bani, adica niste plati compensatorii. Noi ne-am gandit la un anumit numar de plati compensatorii si acum asteptam sa vina patronatul cu o oferta si cu siguranta vom cadea de comun acord la un anumit numar de plati compensatorii, astfel incat impactul social sa fie diminuat", a spus Albu.
Intrebat daca disponibilizarile de la RMGC vor avea impact social in zona, Cristian Albu a raspuns ca in urma acestei masuri "viata de zi cu zi va fi mai grea in zona".
"Cu siguranta ca toate cele 500 de locuri create de compania miniera in zona au creat un confort, iar odata cu diminuarea acestor locuri de munca confortul acesta va disparea si oamenii vor resimti direct. Lipsa unui salariu duce pana la urma la un trai mai prost, iar viata de zi cu zi va fi mai grea in zona", a spus Albu.
El a adaugat ca, in prezent, 400 din cei 500 de angajati ai companiei miniere sunt in somaj tehnic, primind 75 la suta din salariul de baza, iar somajul tehnic dureaza pana in 31 martie.
"Cei aproximativ 400 de angajati sunt in somaj tehnic, contractele de munca sunt suspendate si ei primesc 75 la suta din salariul de incadrare. Acest somaj tehnic este doar de o luna, de la 1 martie pana la 31 martie. O parte dintre salariati au fost cu contract de munca pe perioada determinata si contractele lor expira la 31 martie, o alta parte dintre salariati au fost pe perioada nedeterminata si pentru ei perioada de preaviz cu celelalte perioade impuse de lege vor duce undeva la mijlocul lui mai la pierderea efectiva a locului de munca", a afirmat Cristian Albu.
Intrebat ce angajati vor mai ramane la compania miniera, liderul sindical a raspuns ca vor fi pastrati angajati care lucreaza in explorare si in administrarea societatii.
"Pot sa spun ca angajatii care raman sunt cei care lucreaza in explorare pentru ca avem o licenta miniera care trebuie pastrata, sunt o parte dintre cei care asigura administrarea societatii, contabilitate si paza, iar cei care sunt afectati de disponibilizari sunt cei care lucrau in constructii, la reabilitarea patrimoniului, la Catalina-Monulesti", a afirmat Cristian Albu.
Intrebat daca sindicatul ar putea recurge si la actiuni de protest, Cristian Albu a spus ca nu exclude astfel de actiuni, desi a mai organizat si anul trecut si nu au avut rezultat.
"Noi anul trecut am avut manifestari de protest aproape zilnice si nu cred ca am rezolvat nimic cu asta. Bineinteles, ca si sindicat ne gandim la actiuni de protest in continuare, dar deocamdata suntem in procesul de consultare cu patronatul si speram ca pana la sfarsitul lunii sa vina si ceva pozitiv din partea factorilor de decizie", a conchis Albu.
Aproape 400 din cei aproximativ 500 de angajati ai companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation au intrat in somaj tehnic, din 1 martie, societatea luand masura de a-si reduce activitatea din cauza intarzierilor in procedura de evaluare si autorizare a proiectului minier.
Purtatorul de cuvant al companiei Rosia Montana Gold Corporation, Catalin Hosu, declara, la inceputul lunii martie, ca 392 din cei aproximativ 500 de angajati ai companiei, reprezentand circa 80 la suta, au fost trimisi in somaj tehnic incepand din 1 martie.
"RMGC confirma reducerea activitatii companiei, prin intrarea in somaj tehnic a 392 de angajati, ca urmare a intarzierilor repetate in procedura de evaluare si autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana. Ne dorim ca aceasta situatie sa fie temporara si ca evaluarea proiectului minier sa se incheie cat mai repede, pentru a putea construi cea mai moderna mina din Romania, care sa respecte cele mai inalte standarde europene si care sa genereze mii de locuri de munca si bunastare, atat in zona Rosiei Montana, cat si pe plan national", spunea Hosu.
Compania Rosia Montana Gold Corporation este o societate miniera romano-canadiana care deruleaza proiectul minier de la Rosia Montana, aflandu-se in prezent in stadiul de evaluare si autorizare a acestuia. Proiectul ar insemna exploatarea cu cianuri a zacamantului auro-argintifer din zona, astfel incat a starnit numeroase controverse si proteste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri