Manualele care au greseli vor fi refuzate si cele cu inexactitati vor fi retrase imediat, iar valabilitatea cartii scolare nu va mai fi nelimitata, ci de cel mult patru ani, a declarat miercuri ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

"Intrucat au aparut unele reactii ale editurilor privind ordinul care face referire la demararea procedurilor de licitatie pentru noile manuale din invatamantul primar, doresc sa fac cateva precizari: planurile cadru, programa si specificatia tehnica au fost aprobate inca din luna octombrie, astfel ca discutiile editurilor, potrivit carora au la dispozitie doar sase saptamani pentru a redacta noile manuale in forma tiparita si digitala, este incorecta, ele avand la dispozitie un an si trei-patru luni", a spus ministrul Remus Pricopie

Potrivit lui Pricopie, atentia Ministerului Educatiei se concentreaza asupra elevului.

"Sunt foarte multe voci care spun de ce cartile nu ajung mai repede in scoli, altii care spun ca timpul este prea scurt. Ideea este ca sunt stricate anumite mecanisme care au functionat in avantajul editurilor, nu al scolii. Manualul, daca are o greseala, este refuzat, daca sunt sesizate greseli si inexactitati, manualul este retras imediat. Totodata, manualul nu mai are aprobare nelimitata, ci de cel mult patru ani. Avem carti in care in continuare ne invecinam cu Iugoslavia. Pot spune ca, in anumit situatii exceptionale, valabilitatea manualelor ar putea fi extinsa cu inca doi ani, dar hai sa fim seriosi, sa fie clar acum, nu voi reveni asupra manualelor. Avem obligatia sa aducem pe masa elevilor manuale proaspete. Cine nu doreste, sa nu participe la licitatii", a mai spus ministrul, precizand ca domeniul este reglementat prin legi care trebuie respectate.

Pricopie a precizat ca institutia responsabila de aceste manuale este Ministerul Educatiei, iar acesta stabileste si regulile.

"Este interesant sa existe cat mai multe manuale si fiecare carte scolara va fi evaluata separat. Avem un sistem deschis, in care orice editura poate reveni in anumite momente. In cazul in care s-au sesizat inexactitati, editura poate retrage cartea, dar reveni dupa ce a corectat. Cine nu este de acord cu aceste specificatii, sa nu se inscrie la licitatii. Vor fi livrate toate manualele platite de scoli, iar CD-urile vor fi puse pe internet, pretul va include productia si vanzarea fiecarui manual. Fiecare manual va fi in forme tiparita si electronica. Trebuie sa avem si controlul preturilor, poate preturile vor fi mai mari, dar vor fi preturi controlate", a conchis Pricopie.

Ministerul Educatiei a initiat recent procedura de evaluare si licitatie pentru manualele tiparite si digitale de la clasele I si a II-a, care ar urma sa ajunga la unitatile de invatamant pana la 15 septembrie.

Astfel, pentru clasele I si a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare in limba romana, Comunicare in limba materna, Matematica si explorarea mediului, Limba moderna si Religie.

Manualele scolare vor avea atat o varianta tiparita, cat si una digitala, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate in doua volume, structurate astfel incat sa acopere intreaga programa scolara, fiecare insotit de un CD/DVD cu formatul digital.

"Vechiul Abecedar, de pilda, avea 128 de pagini. Noul manual ar putea avea chiar si 160 de pagini, ca sa includa toata programa, si va fi in doua volume, pentru ca elevii, luand cu ei un singur volum, sa aiba ghiozdanul mai usor", au declarat reprezentantii ministerului.

Varianta digitala a manualelor va fi accesibila si pe platforma manuale.edu.ro">www.manuale.edu.ro, care va avea o aplicatie software dedicata, cu biblioteca virtuala continand variantele online ale manualelor scolare pentru toate disciplinele si modulele de pregatire.

Centrul National de Evaluare si Examinare, aflat in coordonarea MEN, este institutia responsabila de procedurile de organizare, desfasurare, selectare si achizitionare a manualelor scolare. Manualele vor fi evaluate de cadre didactice, selectate de CNEE, conform criteriilor metodologice aprobate, si care se vor constitui in Corpul evaluatorilor de proiecte de manuale scolare.

Potrivit MEN, in baza libertatii intiativei profesionale, cadrele didactice selecteaza si recomanda elevilor, pentru utilizarea in procesul de predare-invatare-evaluare, doar manuale scolare aprobate de minister.

Sursa foto: Manuale, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri