Finantele au eliminat din proiectul de lege privind platile in numerar interdictia de tranzactionare a imobilelor si autovehiculelor cu banii jos si au introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare cumparare, la fel ca in cazul tranzactiilor generale intre persoane fizice.

"O modificare notabila adusa de noul proiect de lege o reprezinta eliminarea prevederii potrivit careia contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita numai prin instrumente de plata fara numerar, indiferent de valoarea acestora. In acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzactii urmeaza sa se efectueze cu incadrarea in limita generala privind tranzactiile efectuate intre persoanele fizice, respectiv in limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzactie. In cazul operatorilor economici, aceste tranzactii se vor efectua in limita plafonului de 10.000 lei pe zi", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

La finele lunii februarie, in urma unei dezbateri la sediul MFP pe marginea proiectului de act normativ, secretarul de stat Dan Manolescu a declarat ca vor lua in calcul posibilitatea impunerii unui plafon la tranzactiile cu imobile si autovehicule platite in numerar, de 10.000 lei, ca in cazul tranzactiilor generale intre persoane fizice, sau chiar mai ridicat, de 50.000 de lei pentru bunuri imobile.

"A fost o propunere ca in zona tranzactii imobile si cu autovehicule sa existe totusi un plafon, poate cel de 10.000 de lei care exista in general pentru tranzactii intre persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru ca sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare si ar trebui sa fie un plafon extins poate la 50.000 pentru bunuri imobile, nivel peste care tranzactiile sa se faca totusi prin instrumente de plata fara numerar", a spus Manolescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca la acest tip de tranzactii pot exista probleme si un astfel de plafon ar rezolva unele inconveniente care pot aparea in cazul unor tranzactii efectuate in zona rurala. Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a reafirmat marti ca plafonarea platilor in numerar este o masura "foarte buna" pe care intentioneza sa o duca pana la capat. "Se stie ca plafonarea platilor in numerar reduce evaziunea, reduce spalarea banilor si toate operatiunile negative corelate", a explicat Petrescu.

La inceputul anului, Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei. Aceasta prevedere urma sa fie valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprindea toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introducea noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.

Astfel, platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice urma sa fie limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si sa fie introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice. In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avut o pozitie critica fata de unele prevederi, declarand ca limitarea platilor in numerar, mai ales la tranzactii cu terenuri, aminteste de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intentii". Isarescu a opinat atunci ca initiatorii nu cunosc birocratia mare a unei astfel de tranzactii si se mira ca multe terenuri sunt nelucrate.

Sursa foto: Bancnote romanesti/Shutterstock.com

Sursa foto: Bancnote romanesti/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri