Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionut Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murarescu si caporalii clasa a III-a Marius Cristian Canuci, Marius Bogdan Radu si Eugen Valentin Patru au fost raniti, in Afganistan, in dimineata zilei de duminica, 30 martie, in urma unui atac sinucigas cu un autovehicul incarcat cu exploziv care a intrat direct in masina de lupta", informeaza MApN.

Ministerul precizeaza ca plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea 41 de ani, era angajat al Ministerului Apararii Nationale din 2001, era casatorit si avea un copil. Vulpoiu mai participat la sase misiuni externe, in Afganistan si Irak, potrivit Mediafax.

Militarii romani, din Batalionul de Manevra dislocat in provincia Zabul, executau o misiune de patrulare, cu trei masini de lupta MRAP - rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor - Mine-Resistant Ambush Protected - pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operationala inaintata Mescall. In urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor si au fost transportati cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul din Kandahar.

Citeste si:

Potrivit MApN, ministrul Apararii Nationale transmite sincere condoleante familiei militarului decedat si urmareste cu atentie starea ranitilor. In Afganistan, in acest moment, sunt dislocati aproximativ 1.000 de militari. Din 2002, de cand Romania participa la reconstructia acestei tari, 23 de militari au cazut la datorie, iar alti aproximativ 130 au fost raniti in acest teatru de operatii.

Pana acum, Armata Romaniei a pierdut 26 de militari in toate teatrele de operatii la care au participat si alti peste 140 au fost raniti. Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocati in diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de mentinere a pacii.