Ministerul Educatiei Nationale (MEN) propune, pentru 2014-2015, aceleasi cifre de scolarizare in universitar si postuniversitar, precum si scaderea cu cate 20.000 a celor din gimnazial si liceal, dar si cresterea cu 30.000 de locuri pentru invatamant profesional si cu 5.000 in postliceal.

MEN a pus in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern privind aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2014-2015.

In documentul citat se arata ca, analizand evolutia demografica si fluxurile de intrari-iesiri ale elevilor din invatamantul preuniversitar, pe niveluri de pregatire, pentru anul scolar 2014-2015 se propune mentinerea cifrei de scolarizare la nivelul anului scolar precedent pentru nivelul de invatamant prescolar, primar si gimnazial-seral, frecventa redusa si programul "A doua sansa", pentru locurile din invatamantul liceal seral/frecventa redusa - clasele a IX-a si a XI-a, pentru locurile din invatamantul special (Cap. VII) exclusiv invatamantul profesional, pentru locurile din clasele cu program de arta, sportiv si pentru locurile din cluburile sportive scolare.

Proiectul de act normativ prevede majorarea cifrei de scolarizare, pentru cresterea gradului de cuprindere a elevilor, astfel: cu 30.000 de locuri la invatamantul profesional, invatamant de masa, cu 5.000 de locuri la invatamantul postliceal si cu 300 de locuri la invatamantul profesional pentru elevii cu deficiente, potrivit Mediafax.

"In acest fel, se asigura scolarizarea in proportie de 100 la suta a copiilor/elevilor in invatamantul general obligatoriu", se arata in documentul aflat in dezbatere publica.

De asemenea, se propune scaderea cifrei de scolarizare, in concordanta cu evolutia demografica a populatiei de varsta scolara si pentru armonizarea cifrelor de plan cu efectivele reale de elevi, cu cate 20.000 de locuri in invatamantul gimnazial, invatamant de zi, si in invatamantul liceal, clasa a IX-a, invatamant de zi.

"Apreciem ca, la nivelul Ministerului Educatiei Nationale, pentru anul scolar 2014-2015, proiectul de hotarare inaintat Guvernului Romaniei nu genereaza cheltuieli bugetare suplimentare si nici cresteri numerice ale totalului normelor/posturilor didactice la nivel national", se mai arata in documentul citat.

Astfel, pentru educatie timpurie sunt propuse 665.000 locuri, in invatamant primar - 925.000 de locuri, invatamant gimnazial - 830.000 (din care 810.000 in invatamant cu frecventa - zi si 20.000 in invatamant cu frecventa redusa), 180.000 in invatamantul liceal si 51.000 in invatamantul profesional.

Cifra de scolarizare propusa pentru anul universitar 2014-2015 este aceeasi aprobata pentru actualul an universitar, respectiv 62.400 granturi de studiu pentru licenta, care se va repartiza, in conditiile respectarii capacitatii de scolarizare, prin ordin al ministrului Educatiei, 35.600 de granturi de studiu pentru invatamantul universitar de master si 3.000 de granturi de studiu pentru ciclul universitar de doctorat.

Cifra de scolarizare propusa de catre institutiile de invatamant superior militar pentru anul universitar 2014-2015 sunt: 1.233 pentru licenta, 413 pentru masterat si sase pentru doctorat. In invatamantul superior mai sunt propuse 4.000 de granturi universitare pentru rezidentiat.

De asemenea, pentru tinerii de origine romana din Republica Moldova, tari invecinate si diaspora, sunt propuse 1.800 de locuri in preuniversitar, 3.705 pentru studii universitare de licenta, 1.070 pentru studii universitare de masterat si 170 pentru studii universitare de doctorat.

Pentru cetatenii straini, conform documentelor bilaterale de cooperare internationala si a unor oferte unilaterale ale statului roman, sunt propuse 1.800 de locuri in preuniversitar, 3.520 de locuri in invatamantul superior pentru studii de licenta, 935 pentru masterat si 95 pentru doctorat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri