25 Aprilie 2014

Pacientii se vor putea trata in alte state din UE. Decontul va fi la nivelul Romaniei



Romania va transpune Directiva Europeana 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor astfel incat romanii asigurati se vor putea trata in alte state membre ale Uniunii Europene, dar decontul va fi la nivelul costurilor din tara, a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, scrie Mediafax.

"Ministerul Sanatatii va trimite o notificare Comisiei Europene, in cel mai scurt timp, despre indeplinirea obligatiei de a transpune Directiva Europeana privind asistenta medicala transfrontaliera. Astfel, Romania este pe cale sa inchida ultima actiune de infringement declansata in domeniul sanatatii, dupa ce Comisia a decis recent clasarea altei actiuni, in ceea ce priveste farmacovigilenta", a spus ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Banicioiu, Executivul a aprobat Hotararea pentru aprobarea normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera. "La sfarsitul lunii ianuarie, Comisia a declansat o actiune de infringement de necomunicare, deci nu pentru modalitatea de transpunere, alaturi de alte 12 state din Uniune. Dupa ce Romania a transmis raspunsul si a transpus Directiva, Comisia va fi notificata, iar actiunea de infringement cel mai probabil va fi clasata", a mai spus ministrul.

Conform hotararii aprobate de Guvern, persoanele asigurate in sistemul de asigurari obligatorii de sanatate din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale in conformitate cu legislatia statului in care se acorda asistenta medicala.

"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea, pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata la noi, in centrele de excelenta pe care le avem", a explicat Nicolae Banicioiu.

In unele cazuri, pentru a beneficia de asistenta medicala transfrontaliera, pacientii romani vor trebui sa obtina o autorizare prealabila, autorizare eliberata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sau casele judetene, dupa caz.

Potrivit hotararii de guvern, tipurile de asistenta medicala pentru care se impune autorizarea prealabila in vederea rambursarii costurilor sunt: PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) in regim ambulatoriu; servicii medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua si spitalizare mai mare de 24 de ore pentru implant sau inlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulara tumorala, implant segmentar de coloana, bypass coronarian cu/fara investigatii cardiace invazive si nasterea; medicamente in tratamentul ambulatoriu, pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti de la nivelul CNAS.

Rambursarea contravalorii asistentei medicale transfrontaliere se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei, in termen de maximum 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara.

Rambursarea se realizeaza la nivelul tarifelor si prestatiilor din Romania si nu trebuie sa depaseasca contravaloarea in lei a asistentei medicale transfrontaliere achitate de solicitant.

De exemplu, in cazul in care o hernie de disc costa in Romania 1.000 lei si in statul membru X costa 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei, iar in cazul in care o peritonita costa in Romania 700 lei si in statul membru Y costa 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei, precizeaza Ministerul Sanatatii (MS).

MS mai informeaza ca nu se suporta costurile referitoare la contravaloarea serviciilor de cazare si de calatorie suportate de persoanele asigurate si costurile suplimentare suportate de persoanele cu handicap, din cauza unuia sau a mai multor handicapuri, atunci cand beneficiaza de asistenta medicala transfrontaliera.

Pacientii romani vor putea beneficia de asistenta cu privire la asistenta medicala transfrontaliera prin intermediul unui Punct National de Contact, ce va functiona incepand cu luna mai, in subordinea CNAS. Acesta va avea pagina proprie de internet, precum si numere de telefon, inclusiv gratuite (Tel-Verde), iar informatiile vor fi disponibile in limba romana si engleza.



Citeste si