Hidrologii au emis o avertizare cod rosu de inundatii pe raul Motru, in judetul Mehedinti, unde duminica, intre orele 11.00 si 18.00, se pot produce cresteri de debite si niveluri care ar putea sa duca la depasirea cotelor de pericol.

Avetizarea cod rosu a fost instituita pe raul Motru, sector amonte de Fata Motrului si pe afluentii sai Motru Sec, Motrusor si Brebina, a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale "Apele Romane", Ana Maria Agiu, scrie Mediafax.

Avertizarea va intra in vigoare la ora 11.00 si este valabila pana la ora 18.00.

Purtatorul de cuvant al ANAR a precizat ca avertizarea cod rosu inseamna ca in zona cuprinsa in atentionare exista un risc major de inundatii, intrucat se pot produce cresteri de niveluri si debite, care ar putea sa duca la depasirea cotelor de pericol.

De asemenea, potrivit avertizarii emise sambata de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, pana luni, la ora 14.00, pe unele rauri din bazinele hidrografice Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti ai Oltului mijlociu si inferior, precum si pe unii afluenti ai Muresului inferior se pot produce cresteri de debite si niveluri, care ar putea duce la depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie, precum si scurgeri pe versanti, torenti si paraie, cu posibile efecte de inundatii locale.

Din cauza riscului de inundatii, a fost emisa avertizare cod portocaliu, care a intrat in vigoare sambata, la ora 23.00, pe versanti, torenti, paraie si pe rauri mici din judetele Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Gorj.

Sub cod portocaliu de inundatii sunt, incepand de duminica, ora 07.00, si raurile din bazinele hidrografice Timis superior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu superior si mijlociu, precum si unii afluenti ai sai (judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti).

De asemenea, tot de sambata seara sunt sub avertizare cod galben de inundatii raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu si unii afluenti ai sai (judetele Gorj, Dolj si Mehedinti), unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu si unii afluenti ai Muresului din judetul Hunedoara.

Potrivit INHGA, aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.

Cresteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atentie, se pot produce si pe alte rauri mici din sudul, centrul si estul tarii, au precizat hidrologii.

Sursa foto: Inundatii, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri