Hidrologii au emis o avertizare cod rosu de inundatii pe raul Motru, in judetul Mehedinti, unde duminica, intre orele 11.00 si 18.00, se pot produce cresteri de debite si niveluri care ar putea sa duca la depasirea cotelor de pericol.

Avetizarea cod rosu a fost instituita pe raul Motru, sector amonte de Fata Motrului si pe afluentii sai Motru Sec, Motrusor si Brebina, a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale "Apele Romane", Ana Maria Agiu, scrie Mediafax.

Avertizarea va intra in vigoare la ora 11.00 si este valabila pana la ora 18.00.

Purtatorul de cuvant al ANAR a precizat ca avertizarea cod rosu inseamna ca in zona cuprinsa in atentionare exista un risc major de inundatii, intrucat se pot produce cresteri de niveluri si debite, care ar putea sa duca la depasirea cotelor de pericol.

De asemenea, potrivit avertizarii emise sambata de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, pana luni, la ora 14.00, pe unele rauri din bazinele hidrografice Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti ai Oltului mijlociu si inferior, precum si pe unii afluenti ai Muresului inferior se pot produce cresteri de debite si niveluri, care ar putea duce la depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie, precum si scurgeri pe versanti, torenti si paraie, cu posibile efecte de inundatii locale.

Citeste si:
Peste 500 de persoane evacuate in toata tara ca urmare a vremii
MAI: Peste 500 de persoane...

Din cauza riscului de inundatii, a fost emisa avertizare cod portocaliu, care a intrat in vigoare sambata, la ora 23.00, pe versanti, torenti, paraie si pe rauri mici din judetele Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Gorj.

Sub cod portocaliu de inundatii sunt, incepand de duminica, ora 07.00, si raurile din bazinele hidrografice Timis superior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu superior si mijlociu, precum si unii afluenti ai sai (judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti).

De asemenea, tot de sambata seara sunt sub avertizare cod galben de inundatii raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu si unii afluenti ai sai (judetele Gorj, Dolj si Mehedinti), unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu si unii afluenti ai Muresului din judetul Hunedoara.

Potrivit INHGA, aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.

Citeste si:
Patru judete sunt afectate de cod rosu de inundatii
ALERTA. Cod rosu de inundatii...

Cresteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atentie, se pot produce si pe alte rauri mici din sudul, centrul si estul tarii, au precizat hidrologii.

Sursa foto: Inundatii, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Trafic blocat pe un drum national si altul judetean din cauza vremii
Setari Cookie-uri