Castigul salarial mediu nominal net a fost in martie de 1.706 lei, in crestere cu 4,9% (80 lei) comparativ cu februarie si cu 5,5% fata de aceeasi luna a anului trecut, cele mai mari valori fiind inregistrate in fabricarea produselor din tutun, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante,arata INS.

Astfel, in fabricarea produselor din tutun castigul salarial mediu nominal net a fost de 7.281 lei, iar in hoteluri si restaurante de 970 lei. De altfel, in sectorul produselor de tutun a fost inregistrata si cea mai mare crestere a castigului salarial mediu net din luna martie, de 56,6%, scrie Mediafax.

Indicele castigului salarial real pentru martie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 104,9%.

"In luna martie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa, tichete cadou si de vacanta), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", se arata intr-un comunicat al INS.

Majorari semnificative, intre 15% si 20%, au fost consemnate in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale. Totodata, in activitatile de servicii anexe extractiei, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, telecomunicatii, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, captarea, tratarea si distributia apei au fost operate cresteri de intre 10% si 13%, iar in activitatile de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea bauturilor, industria metalurgica, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor intre 8% si 9,5%.

Citeste si:
Noua domenii pe care sa le iei in calcul, daca iti cauti job in 2020
Vrei sa te angajezi? Noua...

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de februarie s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale in luna anterioara, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in transporturi pe apa, de 10,4%, in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), intre 4,5% si 9% si in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), transporturi aeriene, intre 2% si 3%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (2,6%), sanatate si asistenta sociala (1,7%), administratie publica (0,8%).

Citeste si:
Carrefour Romania renunta la marketplace din 2020
Carrefour Romania renunta la...
Sursa foto: Lei, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Romania a importat mai multa energie decat a exportat anul trecut
Setari Cookie-uri