”Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei informeaza ca, in urma verificarilor intreprinse de Celula de criza, de la momentul convocarii acesteia la nivelul Centralei MAE si pana in acest moment, nu se confirma prezenta niciunui cetatean de nationalitate romana pe lista pasagerilor aeronavei de linie Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur si care s-a prabusit in estul Ucrainei”, informeaza MAE intr-un comunicat.

Conform sursei citate, celula de criza de la nivelul Centralei MAE impreuna cu misiunile diplomatice la Haga, Kuala Lumpur si Kiev raman in legatura permanenta cu oficialitatile locale pana la confirmarea listei finale a pasagerilor.

Vicepresedintele departamentului european al companiei Malaysia Airlines a anuntat in noaptea de joi spre vineri ca la bordul avionului prabusit in Ucraina se aflau 298 de persoane, dintre care 154 de olandezi, relateaza AFP. "La bord au fost 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului", a declarat Huib Gorter, vicepresedintele departamentului european al Malaysia Airlines, in cadrul unei conferinte de presa pe aeroportul Amsterdam-Schiphol.

El a precizat ulterior ca in afara de cei 154 de olandezi, la bordul avionului se aflau, de asemenea, 27 de australieni, 23 de malaysieni, 11 indonezieni, sase britanici, patru germani, patru belgieni, trei filipinezi si un canadian. Nationalitatea a peste 50 de persoane urmeaza sa fie stabilita. Ministerul belgian de Externe a precizat la randul sau ca in accident au murit cinci cetateni belgieni si nu patru.

Citeste si:

De asemenea, presedintele francez, François Hollande, a declarat ca la bordul avionului "puteau fi mai multi cetateni francezi".

Directorul ONUSIDA a declarat ca "multi" dintre pasagerii avionului malaysian care s-a prabusit, joi seara, in Ucraina se deplasau la o conferinta mondiala pe tema SIDA, care urmeaza sa aiba loc in acest weekend, la Melbourne.

Un avion de linie malaysian care decolase din Amsterdam si se indrepta spre Kuala Lumpur s-a prabusit in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de separatistii prorusi, provocand moartea a aproape 300 de persoane. Autoritatile de la Kiev si rebelii s-au acuzat reciproc de lansarea unei rachete care ar fi provocat catastrofa, fara ca vreun element material sa permita stabilirea cu siguranta a acestei ipoteze. Oficiali americanii au declarat ca avionul malaysian a fost doborat de o racheta sol-aer, dar originea acesteia ramane nesigura.

Sursa foto: MediafaxFoto